logo

69: למה בחרנו להצמיח את מאנדיי.קום בישראל

Startup For Startup

 

מתן:           היי כולם, הנגעתם ל-recap חדש של Startup for Startup. אני מתן בן משה, העורך של הפודקאסט. ה-recap הזה יוצא ביום העצמאות, וחשבנו שזו הזדמנות מעולה לדבר על ההחלטה להצמיח חברת הייטק כאן, בישראל. להקים סטארט-אפ בארץ זה די נפוץ. להצמיח אותו ולהשאיר את כל ההנהלה בארץ, זה קצת פחות. מאנדיי מונה היום מעל 450 עובדים, שפרושים בין שלושה משרדים: תל אביב, ניו יורק וסידני. כשמירב העובדים וההנהלה ממוקמים במשרדים בתל אביב. ב-recap של היום נשמע מרועי מן וערן זינמן, מייסדי מאנדיי.קום ומנחים שותפים בפודקאסט של Startup for Startup, על הסיבות שהניעו אותם להשאיר את עיקר פעילות החברה בישראל, על היתרונות שבכך וגם על האתגרים שהמהלך הזה הוליד. בנוסף, נחזור לפרק הראשון ששחררנו, שבו ליאור קרנכל, מנחת הפודקאסט, מפרטת על הסיבות להקמת היוזמה Startup for Startup, ונשמע גם מרועי וערן על המניעים שלהם להמשיך ולשקף את מה שקורה בתוך החברה החוצה ל-ecosystem הישראלי. תיהנו. אז היי רועי.

רועי:           שלום מתן.

מתן:           היי ערן.

ערן:            היי, מה העניינים?

מתן:           אז בואו נצלול ישר לעניין. סטארט-אפים רבים שמבססים את עצמם עוברים מהר מאוד לארה"ב ומשאירים בארץ רק את המחקר והפיתוח. ובמאנדיי כל המחלקות נמצאות כאן בישראל. ובנוסף יש נציגויות של המחלקות בניו יורק, אוסטרליה, ובקרוב גם בלונדון, מיאמי וסן פרנסיסקו. זאת אומרת שאין אף מחלקה שנמצאת באופן בלעדי בחו"ל. אני אשמח לשמוע למה בחרתם להשאיר את ההנהלה ואת מירב העובדים בישראל. מה הוביל את ההחלטה הזאת.

רועי:           אז משהו אחד שצריך לדייק זה שיש סטארט-אפים שישר עוברים לחו"ל. אני חושב שבתור טרנד יש יותר סטארט-אפים שכן נשארים בארץ. ומגלים שאפשר לעשות מפה את הכול. ואני חושב שאנחנו אחד מהם, שזה מה שרצינו לעשות, ככה רצינו לבנות את החברה.

ערן:            כן, בעבר הייתה תפיסה כזאתי שאחד מהמייסדים צריך להיות בחו"ל ולנהל את המשרד בארה"ב. שחייבת להיות שם נוכחות בשביל להצליח. ואני עדיין חושב שזה חשוב שיש משרד בגיאוגרפיות שונות, אבל אני חושב שיותר ויותר אפשר לראות סטארט-אפים שבעצם כל ההנהלה נמצאת פה בישראל. כי הדבר הזה מצטמצם, זאת אומרת, היכולת שלנו לנהל ולבנות חברה גלובאלית מישראל, היום היא אפשרית יותר מתמיד. ואני חושב שגם עכשיו ספציפית, אם אנחנו נהיה שנייה רלוונטיים לעידן הקורונה, כשכולנו עובדים מהבית אין כבר הרבה משמעות אם אני עובד מהבית בניו יורק או עובד מהבית מתל אביב. אז אני חושב שעכשיו זה אפילו עוד יותר מצמצם את הפערים שיש במיקום הפיזי.

רועי:           ושוב, אני יכול לתת פרספקטיבה מאוד רחבה, כי אני הייתי כבר בהייטק בתקופת הבועה של שנות האלפיים. אז שם, בנקודת הזמן ההיא, היה כאילו ברור לכולם שחייבים מנכ"ל אמריקאי. כאילו, שהיזמים שבנו את החברה ורצו לגדל אותה, הם לא צריכים לנהל את החברה. ואני חושב שזה הוכיח את עצמו over time ככישלון חרוץ, מוחלט, בכל אפשרות שיש. זה כאילו פשוט לא הצליח הדבר הזה. אחרי זה אמרו "טוב, אבל הפאונדרים חייבים לעבור לאיפה שהשוק המרכזי" – שזה כמעט תמיד ארה"ב. והיום אנחנו רואים שגם את זה לא חייבים. החברה שאנחנו בנינו היא חברה גלובאלית, יש לנו לקוחות במעל 160 מדינות. ואין הרבה משמעות למאיפה אתה [00:04:00] מנהל את זה חוץ מאיפה שהכי נוח וטוב והכול. מה שערן גם אמר זה שהלחץ שהופנה עד היום כלפי חברות ישראליות לשנות את הדבר הזה, כבר לא רואים אותו היום. ויש פתיחות מלאה לזה שישראלים יכולים לבנות חברות גדולות וטובות מאיפה שהם יבחרו לעשות את זה. ואנחנו בחרנו, כמובן, בישראל.

מתן:           זהו, אז זה מוביל אותי באמת לשאלה הבאה, של איך זה התקבל לאורך הדרך? האם היו תגובות להחלטה להשאיר את מירב הפעילות בארץ? וגם ספציפית את ההנהלה. האם המשקיעים למשל ניסו לעודד אתכם לעבור למקום אחר, או השוק, או חברים?

ערן:            אז אני חייב להגיד שדווקא פה, לא יודע אם זה במקרה או שאנחנו כיוונו את זה מההתחלה, אבל לא הופעל עלינו לחץ מהמשקיעים לעבור לארה"ב או למדינה אחרת. ואני חושב שכבר היום התפיסה של המשקיעים היא השתנתה. אם בעבר הם רצו את החברות נגיד נורא קרוב אליהם, אם הן פועלות מניו יורק או מסן פרנסיסקו, הם ציפו שהחברות, לפחות נציגות תעבור לשם. היום כבר אין, לפחות ממה שאני מרגיש, כבר אין ציפייה כזאתי, ואפילו רואים את היתרון בלבנות חברה מתל אביב. גם מבחינת ה-talent שמגייסים, גם מהבחינה הזאתי שהפאונדרים נמצאים אחד ליד השני. וליד ההנהלה. אז דווקא אני יכול להגיד שבחוויה שלנו לא הופעל עלינו לחץ בכיוון הזה.

רועי:           היה בתחילת ההקמה של החברה, אני זוכר את זה ממש בהתחלה, שאמרו "טוב, בוא נחשוב איפה לפתוח את החברה, יש המון שיקולי מס, שיקולי…" כל-מיני דברים כאלה של איפה נרצה לשלם רווחים בעתיד והכול. ואמרנו "טוב, פה אין שיקול, אנחנו רוצים לשלם מס בארץ." כלומר, זה היה ככה מאוד, זה היה בשיחה אחת, כן? כאילו, לא משנה אם זה יהיה גבוה יותר או לא גבוה יותר, אנחנו רוצים את זה פה. ואני חושב שאחרי זה זה סלל את כל שאר, זה פשוט הוריד את הדבר הזה מהשיחה והתקדמנו הלאה ואז זה היה פשוט. כי זה משהו שמעולם לא ניסינו לעשות עליו "אופטימיזציה" כמו שאומרים.

מתן:           אז כן יש איזשהו אלמנט פוזיטיבי גם של תרומה לכלכלה הישראלית, ההישארות כאן?

רועי:           רצינו לבנות חברה ישראלית, מה שזה לא אומר. וגם ראינו דוגמאות לזה שזה עובד, בסדר? זה עובד מאוד טוב ואפשר לבנות חברה גדולה. ואני זוכר שאמרנו לעצמנו אז, גם אם יהיו פה קשיים – ואני חייב להגיד שהיום אנחנו לא רואים הרבה קשיים, ויש המון פתיחות ללבוא ולפתור את כל האתגרים שיש להייטק לצמוח מהארץ – אז גם אם יהיו קשיים נתגבר עליהם, נבין, ונצליח לעשות את זה מפה.

ערן:            יש כן דברים שהם קיים בישראל שיכולים להיות מאתגרים לפעמים. נגיד סביב… שאין לי פתרונות, כן? אבל סביב נגיד עבודה בשבת, יש לנו צוות של Customer Success שיש לנו קשיים שם לדוגמה. אבל בסך הכול אני חייב להגיד שבעיניי תל אביב, ישראל ותל אביב ספציפית, זה אחד המקומות הכי טובים בעולם לפתוח בו סטארט-אפ. מבחינת ה-ecosystem, מבחינת העזרה ההדדית, מבחינת משקיעים, מבחינת הכישרון שיש פה. בעיניי באמת ליזמים פה יש… בשונה נגיד מהמון המון ערים מאוד מתקדמות באירופה ואפילו מאזורים נרחבים בארה"ב, זה מקום מדהים להתחיל בו חברה.

מתן:           מבחינה עתידית, זה מצב שאתם מתכננים להשאיר אותו כמו שהוא? יש איזשהן מחשבות על מעבר של החברה לחו"ל?

רועי:           אז מה שקורה עכשיו זה שאנחנו פותחים משרדים בכל העולם בערך. רק השנה אנחנו פותחים באוסטרליה, בסן פרנסיסקו, בלונדון ובמיאמי. ויש לנו כבר משרד גדול בניו יורק. אז החברה היא כן הופכת להיות חברה גלובאלית. אבל ה-headquarters יישאר בישראל והוא רק יגדל פה, וכל הפונקציות המרכזיות וההנהלה תשב פה, וכל שעובר זמן זה רק מרגיש לנו יותר הדבר הנכון לעשות. [מוזיקה] [00:08:00]

מתן:           דרך נוספת שבה מאנדיי מעורבת ב-ecosystem הישראלי הוא היוזמה שאנחנו מדברים דרכה עכשיו, Startup for Startup, שבה אנחנו משתפים מהתובנות, ידע וניסיון שצברנו כאן במאנדיי. מה שהתחיל כתוכנית פגישות אחד-על-אחד מכיל היום פודקאסט עם מעל 60 פרקים ו-15 אלף האזנות חודשיות. יש גם בלוג, טורים עם יזמים, כנסים, ועוד פרויקטים בתנור. לפני שנשמע מרועי וערן על המניעים שלהם לתמוך ולהשתתף ביוזמה, נחזור לפרק 0, שנקרא "למה אנחנו עושים את זה?", כדי לשמוע מליאור על המטרה של Startup for Startup.

ליאור:         אז בחודשים האחרונים ערכנו פגישות עם למעלה מ-70 יזמים. כחלק מיוזמה שאנחנו קוראים לה כאן Startup for Startup. שהיא בעצם נוצרה במטרה לייצר, לאפשר איזשהו שיח אחר בין יזמים. שיח שמתבסס על פתיחות, על שיחה שהיא ככה בגובה העיניים, בלי אגו. ומתמקד בקשיים, באתגרים, בדברים שלא עובדים, במטרה באמת לייצר איזשהו מכפיל כוח ולנסות לפצח דברים ביחד. [מוזיקה]

מתן:           אז בוא נדבר רגע על הסיבות להקמת Startup for Startup. מעבר לקיום של מאנדיי בישראל, בחרתם להשקיע לא מעט זמן במיזם שהמטרה שלו היא לתמוך, ולהיתמך גם, בקהילת הסטארט-אפים בישראל. מה הניע אתכם לעשות את המהלך הזה? להשקיע ככה ב-ecosystem בארץ?

רועי:           אני וערן תמיד נפגשנו עם הרבה יזמים וניסינו לעזור איפה שאפשר. אנחנו בבסיס אני חושב רוצים לעזור לאנשים להימנע מהטעויות שאנחנו עשינו ולעזור לאחרים להצליח. ו-over time הדבר הזה נהיה מאוד time consuming ומאוד לא היה אפשר לעשות לו scale. כלומר כמה פגישות בשבוע אפשר לעשות ויש מלא סטארט-אפים, ואני הרגשתי שאני נשמע כמו תקליט. אני אומר את אותם דברים לאותן בעיות וזה. ואז אמרנו רגע, יש פה, בעצם אותן בעיות, כל אחד מיוחד אבל יש המון דברים שהם כל-כך מרכזיים שכולם נתקלים בהם. את ליאור הכרנו כבר הרבה לפני וזה נראה רעיון נהדר… היא באה מהצד של המשקיעים, היא הייתה משקיעה הרבה שנים והיא הכירה את הבעיות האלה מה שנקרא מהצד השני. וזה היה פשוט משהו שהיה לנו הגיוני למה שבדרך-כלל עשינו ורצינו לעשות לו scale. אני יכול להגיד לא ידעתי לאן זה יתפתח ולאיפה שזה נמצא היום.

ערן:            כן, ואני חושב שבעבודה הזאתי גילינו המון דברים שלא ציפינו להם. התחלנו באמת ממקום של לתת ערך, זה משהו שמנחה אותנו עד היום כל הזמן. אחד הדברים המדהימים שיצאו כתוצאה מזה, שני דברים שאני יכול לחשוב עליהם. אחד זה שזה כלי מדהים גם לחברה שלנו. הרבה אנשים, אנחנו כבר היום 450 איש, ויש אנשים מהחברה שנחשפים לדברים שאני חושב שבלי הפודקאסט הם לא היו נחשפים אליהם. והדבר השני, אנחנו ממש קוראים לזה, בינינו אנחנו קוראים לזה פודקאסט-תרפיה. כי זה דרך לדבר על דברים, לעכל אותם. אני חושב שזה שאנחנו מדברים עליהם ומעבדים אותם בצורה הזאתי מאפשרת לנו להיות יותר טובים ולעכל ולהקדיש יותר חשיבה לאיך אנחנו חושבים ומה אנחנו ועושים. ואנחנו מצליחים לשתף את זה עם מי שצורך את הפודקאסט, שאני חושב שזה אדיר, ואני מקווה שאנחנו לא רק תורמים בדברים ספציפיים אלא גם באיך שאנחנו חושבים על דברים ומה הגישה שלנו לדברים.

מתן:           [00:12:00] מאיפה הגיעה ההשראה להשקיע בפרויקט כזה, מי תמך בכם בתחילת הדרך, מאיפה קיבלתם את עקרון ההדדיות הזה?

ערן:            זהו, שלא תמכו. לא, אבל זה הבעיה, כי אנחנו הרגשנו שאנחנו עושים הרבה טעויות בעצמנו, וזה נורא מתסכל, כי ברגע שאתה מבין משהו אז אתה אומר "רגע, אם גם אחרים היו יודעים אותו או אם אנחנו היינו יודעים אותו לפני-כן, זה היה חוסך לנו המון אנרגיה, משאבים, ותפיסה לא נכונה. אז אני חושב שזה ממש הגיע מהמקום הזה של איך אנחנו יכולים בעצם לעזור לכל ה-ecosystem.

רועי:           בתהליך למידה, אני חושב שכל אחד צריך לעשות כדי להיכשל ואז ללמוד. מזה אנחנו לומדים, אנחנו לומדים מעשייה. ולי לא היה מספיק – היו, אבל מעט מאוד – מקומות שיכולתי שמישהו יגיד לי "זה מה שצריך לעשות" ואז שאני אלך ואעשה בדיוק הפוך, כי אני לא מבין. ואז שאני אכשל ואני אגיד "רגע, זה היה זה." בסדר? אז המטרה היא לא תמיד לבוא ולהגיד לאנשים מה לעשות כדי שהם לא ייכשלו. כל אחד פה עושה דברים שונים, ואני לא חושב שאנחנו יודעים למנוע ממישהו איזשהו כישלון באמת. אבל אנחנו יכולים לעזור לאנשים ללמוד יותר מהר. וללמוד יותר טוב. וזה… ומה שנקרא להצליח מהר יותר. ולא לשרוף יותר זמן. וחלק מזה זה שיתוף, שאנשים יבינו שלא כולם, שהמקרה שלהם לא מיוחד. זה מה שאני הרגשתי הרבה פעמים. שכאילו אני… "וואי, איזה בעיה יש לי עכשיו, לאף אחד אין אותה", אחרי זה אתה רואה שזה אותן בעיות לכולם. אז זה גם מאוד עוזר. כי אתה רואה מישהו מתגבר על זה, אני יכול להקשיב לאחרים, אני יכול ללמוד מדברים אחרים. אז הרבה מהדברים האלה נכנסים לאיך שהפודקאסט בנוי, וליאור שם הובילה אותנו להמון מהמקומות האלה של איך להבנות את זה ואיך לייצר כמה שיותר חוויה שעוזרת לאחרים.

מתן:           תודה רועי.

רועי:           תודה מתן.

מתן:           תודה ערן.

ערן:            תודה.

מתן:           כדי לשמוע עוד על מה מניע את יוזמת Startup for Startup, אני מזמין אתכם להאזין לפרק 0, "למה אנחנו עושים את זה". ולכל שאלה אחרת או סתם בשביל להגיד היי, אתם יכולים למצוא אותנו בקבוצת הפייסבוק שלנו, Startup for Startup – the group. תודה שהאזנתם, ויום עצמאות שמח. [מוזיקה]

 

 

הניוזלטר שלנו

הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!

רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?

אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע. 

iconתשאלו אותנו הכל