שלום לכולם, אני אלירן גלזר, CFO במאנדיי, וזה הפרק רביעי והאחרון בסדרת הפודקאסטים שלנו על החיים כחברה ציבורית, שמוקדש לאחד הנושאים שמעוררים הכי הרבה אמוציות אצל עובדים, משקיעים ואנליסטים (להם הקדשנו את שני הפרקים הקודמים), ולמעשה כמעט לכל מי שקשור בשוק ההון – ״מחיר מניה״.  

רגע לפני שנתחיל, חשוב לי לציין שהפרק הזה הוקלט לפני אירועי ה-7 באוקטובר, והמציאות מאז היא מורכבת וקשה, ומתאפיינת בכאב, עצב, יגון ואובדן, וכל אחד מתמודד עם זה לפי דרכו. אני למדתי לתת לזה זמן, להכיל את הרגשות, לשחרר מהשיפוטיות, ולהתמקד בעשיה ובעבודה ככל האפשר. הפוסט הזה הוא חלק מהרצון לחזור לשגרה מסויימת להמשיך לשתף בידע. מקווה שהשנה האזרחית החדשה תביא איתה בשורות טובות!

—-
הנה כמה דוגמאות לאסוציאציות מיידיות שעולות כאשר מזכירים מחיר מניה – שיא, בועה, רכבת הרים, התרסקות, אכזבה, כסף, עושר, לחץ, הפסדים.

בפרק הזה, המסכם את כל הסידרה ניסינו להסביר איך נקבע מחיר מניה של חברה? למה המחיר עולה? למה המחיר יורד? מה משפיע על המניה? איך התנודות במניה השפיעו עלינו, על המשקיעים ועל העובדים? מה למדנו בדרך ? (לנשום, לנשום…) ועוד .

אז איך נקבע מחיר מניה? מחיר המניות של חברה הנסחרת בבורסה נקבע על פי היצע וביקוש. פשוט מאוד: ביקוש יותר גבוה מההיצע מעלה את מחיר המניה, והיצע יותר גבוה מהביקוש מוריד את מחיר המניה. 

ההחלטה של המשקיעים שקובעים את מחירי המניות מושפעים בדרך כלל מדוחות החברה, ביצועי החברה, המלצות של אנליסטים ויועצים, נתונים מקרו-כלכליים, השוק בו החברה פועלת, כמות המניות עוברות מיד ליד במהלך יום מסחר (״ווליום מסחר״) ועוד ועוד. 

מחיר המניה בבורסה כפול מספר המניות הרשומות למסחר במועד מסוים, משקף את שווי החברה באותו מועד. יחד עם זאת, חשוב לציין שהמחיר בבורסה לא תמיד משקף את ״השווי הכלכלי״ של המניה, או במילים אחרות את השווי האמיתי של החברה. הגישה החיובית או השלילית של המשקיעים כלפי המניה היא זאת ששולטת בערך של החברה בבורסה. דוגמא לכך שמניות אינן משקפות את שווי השוק של החברה הן הבועות הפיננסיות, לדוגמא כאשר התלהבות של משקיעים  ו/או סביבת ריבית אפס גורמת למניות בבורסה לטפס למחירי בועה.

מספר חודשים לאחר ההנפקה ביוני 2021 (במחיר של 155 דולר למניה), מחיר המניה של מאנדיי טיפס ל-400 דולר ששיקף לחברה שווי של כמעט 20 מיליארד דולר, כשנה לאחר מכן מחיר המניה היה 80 דולר ששיקף לחברה שווי של של קרוב ל-4 מיליארד דולרֿ, למרות שהחברה הראתה ביצועים טובים לאורך זמן. סיימנו את שנת 2023 במחיר  מניה של 187.8 דולר, המשקף שווי של כ-9 מיליארד דולר. זו הייתה תקופה מאתגרת של תנודתיות רבה, עליות ומורדות, שלמדנו ממנה המון (ועדיין לומדים) על אתגרי ניהול, תיאום ציפיות, שקיפות, תקשור לעובדים ולמשקיעים ועוד.

ואולי השיעור החשוב ביותר, צריך להתמקד ככל האפשר בבניית חברה טובה לטווח ארוך, להיות תלויים בעיקר בעצמנו, ואם אפשר…להנות מהדרך, גם אם קשה לעיתים. אז מחיר המניה משקף בצורה יחסית טובה את פעילות החברה ושווי השוק שלה לאורך זמן.   

השבוע בפרק ישבנו ערן זינמן, דריה ורטהיים ואני, ושיתפנו בכל מה שלמדנו על מחיר מניה, מה משפיע עליה ואיך זה השפיע עלינו.  בין אם אתם חברה ציבורית, חברה שעומדת להפוך לציבורית, או פשוט רוצים לדעת עוד על מחיר מניה ובכלל לשמוע שוב על המסע שלנו כחברה ציבורית – הפרק הזה, והפרקים הקודמים בסדרה, הם בשבילכם. לינק בתגובה הראשונה ומוזמנים לשאול כל שאלה שתרצו.