נופר גוטליב,
Growth lead, Building sales and CS infrastructures in Startups
HR Tech כל מה שצריך לדעת על
2023-04-17
•
6 דקות קריאה
תחום ה-HR-tech - הוא סופר מתפתח, אז למה ממש קשה למכור בו?
כמי שעשתה כמה תפקידי HR לאורך עשור (הובלת צוותי גיוס ותפקידי HRBP), ומי שבשנתיים וחצי האחרונות הובילה תהליכי ביזנס ומכירה ל-HR, ובניית ברנד חזק בחברת HR-tech, החלטתי להעלות על הכתב סדרת בלוגים שייחודים לתחום:
- מה הסיבה לכך שאנחנו רואים המון חברות HR tech בשנים האחרונות ולמה צריך כ"כ הרבה פתרונות בתחום ה-HR.
- למה כ"כ קשה למכור ל-HR (ושלא נדבר על האונבודרינג) - מה שהופך את התחום הזה לקשוח ברמת הביזנס.
- איך מתמודדים עם הקשיים האלו.
אז נתחיל בהתחלה
למה אנחנו רואים עליה בפתרונות -HRtech?
- עלויות עובדים - כ- 70% מתקציב החברה הולך על המשאב האנושי
- פוקוס על העובדים ועל פרודוקטיביות - בשנים האחרונות ראינו צמיחה משוגעת בחברות הייטק, יחד עם הרבה קרנות הון סיכון והרבה כסף שהוזרם לתעשייה - מה שהוביל לצמיחה משמעותית בכוח האדם של ארגונים.
כדי להיות יעילים באמת, התחדדה ההבנה שלא רק המוצר חשוב כדי להצליח בשוק תחרותי, אלא האנשים חשובים לא פחות. משמע, חייבים לגייס הון אנושי חזק, וזה קריטי לטפח את האנשים שאיתנו (ללא קשר לגודל החברה), ובמקביל, לוודא שהפרודוקטיביות נשמרת. והקשר הזה הוא דו כיווני - לא רק העובד צריך "להתאמץ" כדי לעמוד ביעדי החברה, אלא גם החברה צריכה "להתאמץ" בשביל לספק את צרכי העובד (ולכן גם משקיעה הרבה מאמצי שימור, פיתוח אישי וכו'). מה שהוביל לעליה בביקוש לפתרונות HR. - מיצוב תחום ה-HR בארגון - תקופת הקורונה שמה ספוטלייט משמעותי על תחום ה-HR שפרח - בעיקר כי ביום בהיר אחד כולם סגרו את המשרדים ועברו לעבוד תקופה ממושכת מהבית (שלא נדבר על הילדים שהיו איתנו 24/7), והיה צורך לוודא שהפרודוקטיביות לא נפגעת, יחד עם שמירה על מצב שבו ההון האנושי לא נשחק והחברה ממשיכה לעמוד ביעדים שלה. ה-HR הובילו מהלכים כאלה יחד עם המנהלים בארגון - מה שמיצב את תחום ה-HR כמשמעותי מאוד בארגון.
- התפתחות תחום ה-HR - התחום מתפתח, מתקדם ומשתכלל יותר ויותר, ויש צורך ביותר כלים כדי לנהל את התהליכים בצורה מקצועית.
יחד עם ציפייה לסטנדרטיציה כמו שיש במקצועות אחרים, וככל שהגיעו יותר אנשי מקצוע גם מתחומים אחרים (כמו כספים, שיווק, אנליטיקס) לתוך מחלקות ה-HR, נוצרה חשיבה תהליכית ואימוץ של כלים מעולמות אחרים - ועכשיו כל שנותר זה להתאים אותם לתחום ה-HR.
באופן אישי, אני תופסת את מחלקת ה-HR כקריטית והכרחית להצלחה של ארגון. מחלקת HR טובה היא זו שנמצאת בשיחות אסטרטגיה, היא זו שמבינה מעולה את הביזנס ויודעת לדבר אותו (ברמת מה המוצר, מי הלקוחות, המתחרים, מהי אסטרטגיית הגדילה וכו') והיא זו שמבינה מעולה אנשים ותהליכים ארגוניים - ויודעת לייצר חיבור מושלם מכל הרבדים האלו.
אז למה צריך כ"כ הרבה פתרונות בתחום ה-HR?
עד לפני כמה שנים היו יחסית מעט מוצרים התומכים ב-HR.
זה הסתכם לרוב במערכות שכר ובנצ'מארק, מערכות HRIS (שבהם מנהלים את תיק העובד ודיווחי שעות), מערכות ATS (שמנהלים את תהליך הגיוס) וזהו בערך.
בשנים האחרונות, נוצרו פתרונות הרבה יותר רחבים. התבססה ההבנה שיש פה קרקע פורייה להביא ערך ולחבר את תחום ה-HR חזק יותר לביזנס, לקבל החלטות מבוססות דאטה, ולייעל תהליכים במגוון תחומי ה-HR. כאשר לרוב, כל כלי יתן מענה לרובד אחר בתהליכי ה-HR השונים בחברה.
אולי תחום ה-HR נשמע כנישה צרה, אבל הוא ממש רחב - מחלקת ה-HR בנויה מהרבה פונקציות, שאחראיות על הרבה תהליכים בארגון שנוגעים בעובדים, ובכל תהליך כזה, יש אתגרים רבים ושונים זה מזה.
זה מתחיל מתחום ה-Employer brand (שנמצא בתפר שבין שיווק ו-HR), עובר לתהליכי גיוס וסורסינג, ניהול שכר והטבות, אונבורדינג של עובדים, פיתוח אישי וניהול קריירה, סקרים ארגוניים, שימור עובדים ויצירת Engagement, תהליכי פרפורמנס, העלאות שכר, מיפוי Levels בארגון, רווחה וכו'.
מה גם, שכל ארגון בגודל מסויים מקיים תהליכים אחרים ופתרונות אחרים שמותאמים לגודל ולשלב שלו.
(כדי לסבר את העין כמה פתרונות יש בתחום הזה - מצרפת בתגובה הראשונה מיפוי מעולה שעשו בקרן Greenfield על תחום ה-HR-tech. מעודכן לספטמבר 22 - מאז הוקמו עוד חברות בתחום ונסגרו אחרות).
המצב הנוכחי הוא שעדיין אין מערכת אחת, כביכול "מושלמת" שנותנת מענה לכל התהליכים הארגוניים (וזה כנראה החלום הרטוב של כל יזם HRtech - לייצר מערכת אחת שתהיה בגדר "one stop shop" - ואני לא נכנסת בכלל לדיון האם זה נכון לייצר מערכת כזו או לא).
אז איפה מתחיל הקושי?
יחד עם כל הפתרונות הקיימים - יש קושי גדול בתחום ה-HRtech למדוד את ההצלחה ואת ה-ROI שלהם - איך אנחנו יודעים אם השימוש בכלי מסויים באמת הצדיק את עצמו?
קחו לדוגמא את הנושא הכי כואב של שימור עובדים - נעשו מיליוני מחקרים שהוכיחו די את אותו הדבר - הסיבה העיקרית לעזיבה של עובדים זה המנהלים שלהם. וגם שכר, וגם משמעות, וגם התפתחות אישית וכו', אז -אנחנו יודעים מה משפיע על הישארות של עובדים ארגון, אבל זו סוג של "קופסא שחורה" - שמורכבת מכלול של דברים, ולרוב לא באמת נדע מה הדבר (או הדברים) ששימרו את העובד.
ובכלל, יש פה שאלה של מתי נכון, לי, כ-HR, לרכוש כלי מסויים? ובעיקר - איך אני כ-HR מצדיקה אותם בתוך הארגון? איזה כלי הוא must, מה nice to have? האם בהכרח ככל שהחברה גדלה היא צריכה לאמץ יותר כלים? או שזה לא קשור לגודל, ויותר לאג'נדה ה-HRית של הארגון?
התפיסה האישית שלי, היא שהשימוש בכלי HRי מסויים צריך להיות בהלימה ליעדים והמטרות של הארגון - משמע, זה לא שבהכרח בחברות גדולות יותר יהיו יותר כלים, אלא הם ירכשו כלי מסויים כי החברה שמה פוקוס על תת-תחום במחלקת ה-HR, שבו המוצר הזה יכול לתת ערך משמעותי.
ולכן - חברות שמפתחות מוצרי HR, חייבות להכיר את תהליכי ה-HR הארגוניים ואת הפרסונות השונות ואת הקשיים שאיתם הם מתמודדים.
כשהצטרפתי לקומפיט כחלק מצוות ההקמה, אחת הסיבות שמכרתי כ"כ טוב ל-HR, היתה כי הגעתי עם ניסיון רלוונטי מהתחום, והכרתי את כל המורכבויות ותהליכים בארגון, מה שאיפשר לי לדבר את השפה של הלקוחות ולהכיר מקרוב את הכאבים שלהם.
Having said that…
ולמרות שיש פה קרקע פורייה לעשייה חדשנית ומשמעותית עם מלא ערך ללקוחות, תחום ה-HRtech הוא אחד התחומים שמאוד קשה למכור בו.
בבלוג הבא ארחיב למה, ואיך מתמודדים עם הקשיים האלו, בינתיים - מוזמנים לשתף פה במחשבות שיש לכם על התחום.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
37 דק'
05/2023
209: מפצחים A/B טסטינג 2.0
כמעט חמש שנים אחרי הפרק הראשון שלנו שעסק בA/B testing, אנחנו חוזרים לאחד הכלים הכי משמעותיים בעולם המוצר ומשתפים במה השתנה אצלנו מאז, ובפרקטיקות AB Testing למתקדמים.
וידאו
03 דק'
05/2023
שיעור אחד שלמדתי על הקמת סטארטאפ ב-Booming Industry
בן ג׳ייקובס, מייסד-שותף בגינזי, מספר מה האתגרים שנתקל בהם בפתיחה של סטארטאפ שפועל בשדה החם של Generative AI, ואיך לדעתו נכון להתמודד איתם.
פודקאסט
47 דק'
05/2023
הגיוס הראשון 04 - הכל על תכנון ראנווי (עם רון רייטר, Sentra)
אנחנו מדברים על כל מה שצריך לדעת על ראנווי - איך מתכננים אותו מה הפרמטרים שצריך לקחת בחשבון, ומה עושים אם התכנון שעשינו מראש השתנה.
פודקאסט
55 דק'
05/2023
הגיוס הראשון 03 - הכל על טרם שיט (עם ליאת אהרונסון, Horizen Labs Ventures) 
מה חשוב לדעת על Term Sheet? מה המשמעות של כל אחד מהסעיפים? והאם כדאי לקחת עורכי דין שילוו אותנו בתהליך השקעה? אחרי שבעונה הראשונה של ׳צעדים ראשונים׳ נגענו בכל המיילסטונים המשמעותיים שכל סטארטאפ פוגש בתחילת הדרך, בעונה השניה אנחנו נוגעים באחד האתגרים הכי גדולים של כל סטארטאפ – גיוס הכסף הראשון. במהלך העונה נצלול לעומק …
HR Tech כל מה שצריך לדעת על לקריאה »
פודקאסט
48 דק'
05/2023
הגיוס הראשון 02 - הכל על ולואציה (עם רון גורה ,Empathy) 
מה זו וולואציה? מתי נכון להעלות אותה בשיחה עם משקיע? ולמה היא לא הגורם הכי חשוב בתהליך השקעה? אחרי שבעונה הראשונה של ׳צעדים ראשונים׳ נגענו בכל המיילסטונים המשמעותיים שכל סטארטאפ פוגש בתחילת הדרך, בעונה השניה אנחנו נוגעים באחד האתגרים הכי גדולים של כל סטארטאפ – גיוס הכסף הראשון. במהלך העונה נצלול לעומק של כל אחד …
HR Tech כל מה שצריך לדעת על לקריאה »
וידאו
04 דק'
05/2023
איך להקים את תחום הפרודקט דיזיין
איילת פז-אקלר עבדה כמעצבת בחברות ענק כמו נייס וצ׳קפוינט, אבל להקים פרודקט דיזיין בסטארטאפ זה אתגר מסוג אחר. אחרי שעשתה את זה כבר פעמיים, היא הגיעה אלינו לאולפן כדי לשתף מה למדה מזה
וידאו
07 דק'
04/2023
מה אפשר ללמוד מהמסע של airbnb לפרודקט-מרקט פיט?
במודל של נועה גנות להסתכלות על פרודקט-מרקט פיט, היא אוהבת להסתכל על זה דרך ארבעה חלקים השוק, הבעיה, הפיתרון, והמוצר. איך זה מתחבר ל-ainbnb?
וידאו
15 דק'
04/2023
סקייל של CS
הלקוחות הראשונים הגיעו למאנדיי עוד ב-2014, ואיתם גויס גם איש התמיכה הראשון. אבל אי-אפשר להמשיך לגייס לתפקידי CS ביחס ישיר לגידול בלקוחות. אז איך עושים סקייל יעיל ל-CS?
וידאו
02 דק'
04/2023
איך להביא את המשתמשים הנכונים למוצר
קטע מתוך הרצאה של אמיר שבט, בו הוא משתף קייס סטאדי של תהליך הרשמה למוצר של סטארטאפ שעזר לו. אמיר מציג שני תהליכי הרשמה אפשריים לאותו מוצר, ותוהה: איזה עדיף? רמז: לא זה ולא זה
פודקאסט
37 דק'
03/2023
201: כל מה שצריך לדעת על השקעות B2C עם דני כהן, Viola Ventures
אנחנו מדברים עם דני כהן, שותף-מנהל בקרן ויולה, על כל מה שצריך לדעת כשמגייסים כסף לחברת B2C
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup