אמיר שבט ,
Early Stage Startup Investor, Author
10 עצות לפגישות פיץ׳ של סטארט-אפים בשלבים מוקדמים
2023-03-14
•
6 דקות קריאה
כמי שמשקיע בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים, אני שומע כ-4-8 פיצ'ים ביום – לרוב הם נמשכים כ-30 דקות, ובדרך כלל אני משתדל לתת ערך בצורת משוב על המוצר או על ההצגה עצמה. שוב ושוב אני מוצא שהמשוב שאני נותן הוא די זהה, אז החלטתי לאגד ולשתף את מה שאני חושב שהם הכללים (Practices) והכלים לניהול פגישת פיץ' מעולה.
כמו תמיד, עצות אלו מיועדות ליזמים בשלבים מוקדמים, אבל אני מקווה שגם יזמים בשלבים מתקדמים יותר ימצאו בהם ערך שימושי.
- ניהול זמן
דבר כה פשוט, ועדיין אנשים רבים טועים בו. בערך 10% מההצגות שאני שומע מנוהלות באופן גרוע מבחינת זמנים. אתם צריכים להתבסס על הצגה (Intro) קצרה, פיץ' מהיר ודיון ארוך. תתחילו בזמן, ותסיימו בזמן. לדוגמא, אם הפגישה אמורה לערוך 30 דקות, אתם צריכים:
-
- להקצות 7 דקות להצגה עצמית – דברו בקצרה על ההיסטוריה שלכם בהקשר הפרטני של המיזם. ענו בקצרה על השאלה "למה אתם האנשים הנכונים להוביל את המיזם?".
- להקצות 8 דקות לעבור על מצגת, דמו, פיץ' בע"פ – שימו לב שאתם מתייחסים לצוות, לבעיה (Pain), פיתרון, משתמש אידיאלי/מוצר, שוק ומימון/גיוס.
- להקצות 15 דקות לשיח פתוח והתייחסות לנקודות פרטניות (Follow-up), או זמן נוסף במידה והחלקים הראשונים התארכו מעבר למתוכנן.
אל תכפו בכוח את ניהול הזמן, אבל תהיו מודעים למצב שאתם לא מבזבזים את הזמן של עצמכם.
- תפתחו עם הצוות
יזמים רבים מתמקדים בבעיה, פיתרון ושוק, אבל נכשלים לדבר בהתאם על הצוות. שימו את השקף הספציפי על הצוות בשלב מוקדם, ותדעו לספר למה הצוות הזה מדהים במה שהוא עושה.
למה הצוות הזה הוא הנכון לפתור את הבעיה? איזה ניסיון רלוונטי (עבודה או לימודים) הכין אותם להתמודד עם האתגר הזה?
למה הצוות יעבוד טוב מאוד יחד? האם הצוות עבד יחד בעבר? האם כבר השיגו משהו ביחד כצוות?
האם יש פעילויות והישגים ראויים לציון שמראים כמה הם מדהימים? מטפסי הרים? חלק מהבורד בארגון ללא מטרות רווח? מדהים!
- תבנו כימיה אישית
אני יודע שזה קשה, אבל תניחו מראש שגם המשקיע הוא בן אדם. אז להיות נחמדים יעזור לכם בטווח הארוך. תנסו להתנהג בצורה הטוב ביותר שאפשר – בטוחים בעצמכם, ללא יוהרה, פתוחים וכנים, השתמשו בהומור שראוי לסיטואציה, תהיו כריזמטיים ואופטימיים. תזכרו שזו אומנות עדינה, והכי טוב שתחשבו על זה כדייט, או ראיון עבודה.
תזכרו שגם אתם מראיינים את המשקיע בעצמכם. אם תתייחסו אל המשקיע כאל אלוהים והוא יתנהג בהתאם (כמובן בצורה לא בריאה), אך אם תתייחסו אליו כאל בן אדם נחמד ואנושי, ובתקווה תמצאו שותף טוב לעבוד איתו, שהוא לא מניאק.
אל תהיו אגרסיביים או חצופים, תהיו פתוחים לביקורת ושאלות מבוססות חשיבה וניתוח. אל תסלחו למשקיעים שהם בעצמם חצופים, אם הם חצופים בזמן הזה הם יהיו גרועים יותר כשהכסף שלהם יושקע בכם.
דבר אחרון – בבקשה, בבקשה אל תשקרו או תנחשו – אם אתם לא יודעים משהו, פשוט אמרו "אני לא יודע, אבל אני אברר ואחזור אלייך עם תשובה".
- תדעו את המספרים ואת המיזם שלכם
כתבתי בעבר על המספרים והפרמטרים שמעניינים משקיעים. זה לא הכרחי שתפענחו או תדעו את כולם מראש, אבל אתם צריכים להיות במצב בו כבר חשבתם עליהם ואתם מסוגלים לדבר על המספרים או התחזיות למספרים העתידיים. תדעו ותפרטו את תנאי העסקה הרצויים מבחינתכם – זכרו, האדם שקובע את התנאים הראשוניים לעסקה, מקבע את מסגרת השיח בנושא.
הכירו את המתחרים שלכם, את השותפים הפוטנציאליים שלכם, את ערוצי ההפצה האפשריים, את המשתמשים שלכם, ואת דמות/זהות (Persona) המשתמש לו אתם מוכרים. הבינו לעומק את הרגלי המשתמשים שלכם, מה שכואב להם, הצרכים שלהם ואת מה שהם רוצים. משקיעים אוהבים יזמים האובססיביים למשתמשים שלהם.
- תהיו אובססיביים ללקוח/בעיה
בהמשך לנקודה האחרונה – אל תנסו לתת תוקף או לבדוק רעיונות עם משקיעים, תאמתו אותם עם משתמשים והציגו את האימות הזה למשקיעים. למרבה הצער, האדם החשוב ביותר בפגישה, הלקוח, לא משתתף בה, אז זה התפקיד שלכם לייצג אותם הכי טוב שאפשר.
אם אתם מסוגלים להציג ציטוטים של לקוחות כחלק מהמצגת זה מדהים. אם הלקוחות שלכם מוכנים לדבר ישירות עם משקיעים רציניים, זה וואו.
- הכירו את המשקיע
תקראו קצת על המשקיע, תעברו על הציוצים האחרונים שלהם בטוויטר או מאמרים שפרסמו, תבדקו את ההשקעות האחרונות שלהם. כשיגיע הרגע הנכון, זה בסדר גמור לבקש המלצות מיזמים שהמשקיע השקיע בהם בעבר. כשאני מוכן להשקיע, אני תמיד שמח לספק המלצות כאלו.
- בחרו את המשקיע הנכון לפגישה
אם אתם תציגו לי כל מיזם שמיועד לצרכני קצה (B2C), אתם תתאכזבו מאוד כשאני אומר לכם שיש לי ידע אפסי בתחום ורוב הסיכויים שאני לא אשקיע. אם תפנו אלי עם כל דבר בתחום הכלים למפתחים (DevTools) תמצאו שותף סקרן שיעניק לכם ערך רב. לכל משקיע המומחיות הייחודית שלו. בסופו של דבר אתם מקבלים השקעה ממשקיע פרטי (Angel) או שותף ספציפי בקרן השקעות, הקרן עצמה היא משנית.
כ-40% מה-"לא" שאני אומר ליזמים מתחילים עם "אני לא משקיע ב-X, רק בכלים למפתחים ומוצרי שירות לחברות (B2B SaaS).
- הציגו דוגמא חיה אם אתם יכולים
אני מכיר יזמים רבים שמפחדים להציג דמו של המוצר שלהם, מתוך הפחד שהוא לא יעבוד. אם המשקיע יחליט לוותר בגלל שהדמו לא עבד, אז הוא לא המשקיע הנכון לסטארט-אפים בשלב מוקדם. אני אוהב יזמים שנהנים להראות דוגמא חיה למוצר שלהם, כי זה מראה לי שהם יהיו מסוגלים למכור את המוצר עצמו. אם אין לכם מוצר, מעבר על שרטוט ראשוני ב-Figma הוא האופציה הבאה בתור.
- תשתמשו במצגת סטנדרטית
מי שמשקיע במיזמים בשלבים מוקדמים לא מצפים לראות מצגת שיווק נוצצת. התוכן של המצגת הרבה יותר חשוב מהנראות שלה. אני אשקיע כ-70% מהעבודה על התוכן ו-30% על הנראות והתחושה. מעולם לא אמרתי "לא" ליזם בגלל מצגת מכוערת, אבל יצא לי לומר "לא" הרבה פעמים בגלל תוכן לוקה בחסר. יש המון מצגות סטנדרטיות ותבניות יפות שזמינות בחינם, פשוט השתמשו בהם.
- תחזרו עם תשובות
אם אתם אומרים שתחזרו עם מדיע ספציפי, תעשו את זה. תרשמו לעצמכם משימות לפעולה ותעקבו אחרי המימוש שלהם. גם בסוף אתם מקבלים "לא" מהדהד, תשלחו למשקיע עדכונים מפעם לפעם. אישית אני מעריך מאוד כשאני מקבל עדכונים ורואה איך חברות מתקדמות ומתפתחות.
אני בטוח שיש טיפים ועצות נוספות, אבל אלה הנפוצים ביותר שאני נותן ליזמים כמעט מדי יום. אם תיישמו אותם, תנהלו פגישות פיץ' טובות יותר ובתקווה תמצאו משקיע מדהים כשותף לדרך.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
48 דק'
05/2023
208: על ניהול סיכונים, או; איך מזהים לקוחות שעלולים לעזוב
אנחנו מדברים על ניהול סיכונים בעולמות הצלחת הלקוחות - איך אפשר לזהות לקוח שעלול לעזוב, ומה עושים מרגע הזיהוי.
וידאו
05 דק'
05/2023
המודל להצגת הסטארטאפ שלך
ד״ר נועם פיינהולץ מסביר על מודל הגשר, שמאפשר ליזמים ויזמיות להסביר בצורה פשוטה וברורה את הסטארטאפ שלהם, ולא פחות חשוב - מה הכאב שהוא בא לענות עליו, ומה האימפקט שהוא יגרום לו. אז איך זה עובד?
וידאו
03 דק'
05/2023
שיעור אחד שלמדתי על הקמת סטארטאפ ב-Booming Industry
בן ג׳ייקובס, מייסד-שותף בגינזי, מספר מה האתגרים שנתקל בהם בפתיחה של סטארטאפ שפועל בשדה החם של Generative AI, ואיך לדעתו נכון להתמודד איתם.
פודקאסט
47 דק'
05/2023
הגיוס הראשון 04 - הכל על תכנון ראנווי (עם רון רייטר, Sentra)
אנחנו מדברים על כל מה שצריך לדעת על ראנווי - איך מתכננים אותו מה הפרמטרים שצריך לקחת בחשבון, ומה עושים אם התכנון שעשינו מראש השתנה.
פודקאסט
55 דק'
05/2023
הגיוס הראשון 03 - הכל על טרם שיט (עם ליאת אהרונסון, Horizen Labs Ventures) 
מה חשוב לדעת על Term Sheet? מה המשמעות של כל אחד מהסעיפים? והאם כדאי לקחת עורכי דין שילוו אותנו בתהליך השקעה? אחרי שבעונה הראשונה של ׳צעדים ראשונים׳ נגענו בכל המיילסטונים המשמעותיים שכל סטארטאפ פוגש בתחילת הדרך, בעונה השניה אנחנו נוגעים באחד האתגרים הכי גדולים של כל סטארטאפ – גיוס הכסף הראשון. במהלך העונה נצלול לעומק …
10 עצות לפגישות פיץ׳ של סטארט-אפים בשלבים מוקדמים לקריאה »
פודקאסט
48 דק'
05/2023
הגיוס הראשון 02 - הכל על ולואציה (עם רון גורה ,Empathy) 
מה זו וולואציה? מתי נכון להעלות אותה בשיחה עם משקיע? ולמה היא לא הגורם הכי חשוב בתהליך השקעה? אחרי שבעונה הראשונה של ׳צעדים ראשונים׳ נגענו בכל המיילסטונים המשמעותיים שכל סטארטאפ פוגש בתחילת הדרך, בעונה השניה אנחנו נוגעים באחד האתגרים הכי גדולים של כל סטארטאפ – גיוס הכסף הראשון. במהלך העונה נצלול לעומק של כל אחד …
10 עצות לפגישות פיץ׳ של סטארט-אפים בשלבים מוקדמים לקריאה »
פודקאסט
40 דק'
05/2023
הגיוס הראשון 01 - יצירת קשר ופגישה ראשונה (יואב וילנר, Walnut)
איך יוצרים קשר עם משקיעים? לאיזה משקיעים כדאי לפנות? ומה חשוב לזכור לפני פגישה ראשונה עם משקיע פוטנציאלי? אחרי שבעונה הראשונה של ׳צעדים ראשונים׳ נגענו בכל המיילסטונים המשמעותיים שכל סטארטאפ פוגש בתחילת הדרך, בעונה השניה אנחנו נוגעים באחד האתגרים הכי גדולים של כל סטארטאפ – גיוס הכסף הראשון. במהלך העונה נצלול לעומק של כל אחד …
10 עצות לפגישות פיץ׳ של סטארט-אפים בשלבים מוקדמים לקריאה »
פודקאסט
39 דק'
05/2023
207: צעדים ראשונים 08 - על בניית אסטרטגיית מכירות ושיווק ראשונית
מתי להביא אנשי מכירות לסטארטאפ? איך יודעים לתכנן את תקציב השיווק הראשוני? למה כדאי למייסד ללכת למכור את המוצר בעצמו בהתחלה? כבר דיברנו בעבר על זה שמוצר, טוב ככל שיהיה, לא רלוונטי ללא משתמשים. הדרך להגיע למשתמשים האלו היא דרך שיחות מכירה ופרסום, שבשלבים ראשונים של סטארטאפ יכולים להשפיע על כל הרואדמאפ המוצרי.אבל בתחילת הדרך …
10 עצות לפגישות פיץ׳ של סטארט-אפים בשלבים מוקדמים לקריאה »
פודקאסט
49 דק'
05/2023
206: השיעורים שלמדנו בוול-סטריט: 02 - הכל על אנליסטים
ב-10 ביוני 2021, מאנדיי הפכה לחברה ציבורית. מאז עברה יותר שנה וחצי, ולא משנה איך חשבנו שהחיים כחברה ציבורית יראו – פגשנו לא מעט אתגרים חדשים, ואנחנו ממשיכים ללמוד בכל יום שעובר. בנוסף לזה, השוק הפיננסי שבו הנפקנו שונה במאה שמונים מעלות מהשוק הפיננסי שבו אנחנו פועלים היום. אז עכשיו, יותר משנה וחצי לאחר ההנפקה …
10 עצות לפגישות פיץ׳ של סטארט-אפים בשלבים מוקדמים לקריאה »
וידאו
07 דק'
04/2023
מה אפשר ללמוד מהמסע של airbnb לפרודקט-מרקט פיט?
במודל של נועה גנות להסתכלות על פרודקט-מרקט פיט, היא אוהבת להסתכל על זה דרך ארבעה חלקים השוק, הבעיה, הפיתרון, והמוצר. איך זה מתחבר ל-ainbnb?
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup