לוטן לבקוביץ,
Co-Founder & General Partner, Grove Ventures
איך לבנות סטארטאפ שישרוד גם כשטכנולוגיות ה- AI משתפרות כל חודש?
2025-06-30
•
4 דקות קריאה
אנחנו חיים בעידן שבו חוקי הטבע של עולם הסטארטאפים וההון סיכון נשברים כשה-Foundational Models משתפרים בקצב של פי 10 כל כמה חודשים. כל תזות ההשקעה זזות. חברות נבנות ומתרסקות במהירות שיא.
ביננו, אם נודה באמת - גם המשקיעים הכי מנוסים וגם יזמים ויזמות מהשורה הראשונה מודים שהם מופתעים מהמהירות שבה היכולות משתנות, ומההשפעה של זה על בניית חברות. אז מה חשוב לדעת לפני הקמה של סטארטאפ בתחום ה- Enterprise-AI ?
נעים להכיר - אני לוטן לבקוביץ׳, שותף מייסד ב- Grove Ventures. למרות שההייפ של ה- AI נמצא איתנו בעיקר בשנתיים האחרונות, הטכנולוגיה נמצאת איתנו כבר תקופה. בעשור האחרון יצא לי לעבוד עם עשרות צוותים שבנו מוצרי AI לארגונים וללוות אותם לרוב משלב הקדם-רעיון, דרך ולידציה ועד להתקנה ומכירה של מוצרים למאות לקוחות ואלפי משתמשים.
אז כן, בסוף הבסיס של איך מקימים סטארטאפ מצליח לא השתנו בעידן ה- AI . אבל עם הזמן, ב- Grove הבנו שיש תובנות שחוזרות על עצמן ומהן עולות תשובות לשאלות ספציפיות שעולות מיזמים בתחום: באיזה workflows של ארגוני אנטרפרייז נכון לשלב AI? איך לגרום למשתמשים להשתמש בפתרונות ולא לפחד מהם? ואיך מייצרים moat לסטארטאפ בעידן של AI? (ספוילר: דאטה!)
ניסינו לזקק את מה שלמדנו מהעבודה עם צוותים שכבר בנו והגיעו לסקייל וריכזנו את זה ב-playbook שהשקנו לפני שבוע. אני רוצה לשתף איתכם כמה מהתובנות הבולטות שזיהינו:
משתמשים מאמצים מוצרים מבוססי AI כשהם מרגישים שהם עובדים בשבילם, לא במקומם.
כשחברה מפתחת מוצר טכנולוגי שנועד להשתלב בעבודה של אנשים (כלומר לא מפתחת אייג׳נט שיחליף אותם, שזה סיפור אחר) - צריך לחשוב על האופן בו הטכנולוגיה תשנה את העבודה שלהם. אם המשתמשת מרגישה שהמוצר עוזר לה, משאיר אותה בשליטה, וגורם לה להראות מקצועית טוב יותר - היא תהפוך לשגרירה שלו. אם לא - היא צפויה להתנגד, גם אם הטכנולוגיה עובדת מצוין.
דאטה ייחודי הוא יתרון תחרותי חזק של סטארטאפים.
אחת השאלות המרכזיות בעידן ה- AI היא איך לייצר לסטארטאפים יתרון יחסי (או בשפה שלנו - moat, כלומר חפיר). ככל שהמודלים מתקדמים ונעשים זמינים לכולם, היתרון המשמעותי שנשאר בידי החברה הוא דאטה ייחודי שאחרים לא יכולים להשיג או לשכפל. הנה דוגמה מהפרוטפוליו שלנו:
Navina, חברה שמביאה AI לרופא המשפחה כדי לשפר את הטיפול במטופלים, יצרה באמצעות העבודה עם הלקוחות שלה מאגר נתונים של מיליוני מטופלים שבעזרתם נבנו מודלים קליניים יחודיים המאפשרים לה לספק חווית משתמש מוצלחת ולהבטיח ROI ללקוחותיה.
הדאטה שמגיע מהמשתמשים יכול להפוך למנוע צמיחה של החברה כולה.
כשכל לקוח חדש מזין דאטה חדש למערכת ומטייב את הדאטה הקיים, הוא בפועל משפר את הערך ללקוחות הקיימים (או מה שנקרא Data Flywheel): באופן זה החברה לא רק בונה יתרון תחרותי - היא גם יוצרת אפקט מצטבר שמחזק את כל העסק. זה הופך את הדאטה למכפיל ערך ולא רק לנכס סטטי, ואת המוצר שלכם לפלטפורמה שקשה מאוד להתחרות בה לאורך זמן.
והנה דוגמה לעיקרון הזה מהפרוטפוליו שלנו: ב- ActiveFence חברה שעוזרת לחברות לתת חוויות משתמש בטוחות ללקוחות שלהן - משתמשים של החברה שיפרו וטייבו את הפלטפורמה על יד כך שסימנו תכנים ובכך סייעו בפיתוח יכולות זיהוי לדפוסים חדשים בלי שהתבקשו לבצע פעולות נוספות.
הטעות הכי מסוכנת - לחשוב ש-AI הוא המוצר.
AI הוא לא המוצר- הוא הטכנולוגיה. הרבה מהסטארטאפים שנכשלו ניסו למכור את היכולות של המודל עצמו, במקום לפתח מוצר שפותר בעיה אמיתית. זה אולי מרשים בדמו, אבל לא מחזיק לאורך זמן. החברות שמצליחות הופכות את ה- AI לאלמנט כמעט “שקוף” מבחינת המשתמשים, כזה שעובד מאחורי הקלעים, משתלב עמוק באופן שבו המשתמשים באמת עובדים, ומספק להם ערך אמיתי.
ולפני סיום, הנה שאלה שווה לשאול את עצמכם:
אם ה- LLMs יהיו חזקים פי 10,000 בעוד שנתיים - האם המוצר שלכם עדיין יהיה רלוונטי?
הפתרונות הכי טובים היום הם אלה שההתקדמות במודלים תגדיל את הערך שהם נותנים ללקוח - ולא תאיים עליהם.
אני מזמין אתכם לקרוא את הplaybook לעוד תובנות, ואם גם אתם בונים חברות בתחום ה- Enterprise-AI אשמח לשמוע איך זה נראה אצלכם.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
07/2025
מיליון דולר ARR? בעולם ה-AI זו רק ההתחלה
בלוג
3 דק'
07/2025
יש דרכים מגוונות לממן סטארטאפ - והן יכולות להשתלב
פודקאסט
35 דק'
07/2025
פרודקטיבי 39: איך בונים מוצרי AI לאנטרפרייז ב-2025 (אור דגן, AI21)
שיחה על האתגרים הייחודיים שמנהלי מוצר נתקלים בהם כשמדובר בפתרונות AI לארגונים גדולים – מהרעיון הראשוני ועד שלב ההטמעה בפועל.
וידאו
57 דק'
07/2025
איך להשתמש באייג׳נטים כדי לרוץ מהר ולהישאר lean?
איך אפשר להשתמש ב-AI Agents כדי לצמוח מהר, לייצר לידים, להגיע להכנסות ולרווחיות - מבלי לגייס כסף או עובדים נוספים?
בלוג
6 דק'
07/2025
עולים על הגל: מהו וייב מרקטינג ומה הקשר לטופו?
בלוג
4 דק'
07/2025
סטארטאפים מתחילים ללא הגדרות תפקיד - הסוד הוא לא לאבד את זה לעולם
בלוג
4 דק'
07/2025
MVP ב‑2025: בין Demo ל‑MLP – ללא פשרות
פודקאסט
50 דק'
07/2025
309: על אייקון, גיוס כסף ועבודה מול אמריקאים - שיחה עם יסמין לוקץ׳
יסמין לוקץ', מייסדת ICON ומשקיעה, מפרקת את האתגרים וההזדמנויות של יזמים ישראלים בסיליקון ואלי - פערי תרבות, גיוס כסף וטעויות שכדאי להימנע מהן.
בלוג
4 דק'
07/2025
איך בונים מוצר בלי לקודד?
בלוג
5 דק'
07/2025
מהפכת ה-No Code והסוכנים האוטונומיים: זוהי רק ההתחלה של עתיד פיתוח התוכנה
פודקאסט
10 דק'
07/2025
בקצרה - זהות מותגית מדויקת ככלי ליצירת עניין ואמון בתהליכי גיוס
בפרק קצר שמבוסס על הבלוג שכתבה אסטרטגית המוצר תמר דן, נבין בעזרתה כמה חשוב לעצור ולהתמקד בהגדרת הזהות המותגית כבר בשלבים המוקדמים של החברה, איך בונים אסטרטגיה מותגית נכונה שתאפשר לחברה לבלוט ולרכוש את אמון המשקיעים, ומה השאלות שאסור להתעלם מהן כשניגשים למשימה.
בלוג
3 דק'
07/2025
שערי מטבע משתוללים? איך להגן על ה-runway של הסטארטאפ שלכם?
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup