

רוני וקסלמן,
VP Marketing ,Optimove
סטארטאפים מתחילים ללא הגדרות תפקיד – הסוד הוא לא לאבד את זה לעולם
2025-07-13
•
4 דקות קריאה
ה-AI הופך את היכולת של עובדים למלא מגוון רחב של תפקידים לקלה מאי פעם
העובדים הראשונים בכל סטארטאפ הם נטולי תפקידים מובהקים (Positionless) באופן טבעי. אדם אחד עושה חמישה תפקידים. המעצב הוא גם המשווק. מנהל המוצר מפעיל את שירות הלקוחות. המנכ״ל כותב את ניוזלטר החברה הראשון. לכל דבר שצריך להיעשות, מישהו פשוט ניגש, מטפל ולומד תוך כדי. זה כאוטי, מאולתר, אבל זה עובד.
סטארטאפים משגשגים על כוח ה־Positionless. בלי מחלקות נפרדות או תפקידים נוקשים, הצוותים זזים מהר, רעיונות מגיעים מכל כיוון והביצוע מיידי. האנרגיה הזו, החופש לעשות את הכל ולהיות הכל, היא שמניעה חדשנות וצמיחה בשלב הראשוני.
אבל כשהסטארטאפ מתחיל לגדול, משהו לרוב משתנה. הצוותים מתרחבים, מגויסים מומחים ומופיעים תרשימי ארגון. מצד אחד, החברה משתפרת ככל שיש בה יותר כישרון ויותר מבנה, אבל מצד שני, היא גם נהיית איטית יותר. נוצרות מחלקות ומתרבים תהליכי העברה בין צוותים. הביצוע מתחיל להתבסס על שגרות ומפגשים ולא על תנופה. אותה חדות ראשונית, אותו 'כוח נטול־תפקידים', מתחיל להיעלם.
הסכנה האמיתית בתהליך הצמיחה היא באובדן המהירות, הגמישות והאחריות האישית שאיפשרו את הצמיחה מלכתחילה. אנחנו רואים זאת היטב גם אצלנו, במיוחד בשיווק. כשהחברה גדלה, התהליכים הטבעיים גורמים לשחיקה בגישת ה-Positionless עלולה להישחק. צריך לתת על כך את הדעת ולקבל החלטה כיצד נכון לארגון להתנהל.
כל חברה צריכה כמובן מבנה ומומחים מקצועיים, אבל אסור לתת לתהליכים להפוך לחסמים ולבנות כלובים. במקום זאת, בנו תרבות שמקדשת אחריות אישית, סקרנות ומהירות. זו המשמעות של להיות Positionless - חברה שלא מוגדרת לפי תפקידים, אלא לפי תוצאות. כיום הבינה המלאכותית מעניק לחברות את היכולת לפעול בצורה חוצת־תחומים ועם גמישות מירבית, מאחר ואין כבר צורך לדעת לבצע כל תפקיד, אלא מספיק להפעיל נכון את ה-AI כדי לקבל את התוצאה המבוקשת.
בואו ניקח לדוגמה את תחום השיווק: כיום, משווק בודד או צוות שיווק קטן יכול לנתח דאטה, לכתוב טקסטים, לבצע פרסונליזציה לתוכן ולהריץ קמפיינים באופן עצמאי לגמרי. זהו שיווק נטול־תפקידים, והוא הבסיס של הדרך שבה סטארטאפים צריכים לפעול.
שיווק נטול־תפקידים מעצים אנשים לפעול במהירות ולחשוב אסטרטגית, בלי לחכות למומחים. לא מדובר בהחלפת תפקידים, אלא בהסרת צווארי בקבוק. ה-AI משחרר את הפוטנציאל של כל משווק ומאפשר לו לעשות יותר, מהר יותר, בחוכמה ובאופן עצמאי. אצלנו באופטימוב אנחנו אומרים: תעשה הכול; תהיה הכול".
לסטארטאפים, הגישה משנה את חוקי המשחק. לא צריך תקציבי ענק או צוותים גדולים כדי להתחרות. צריך כלים ותרבות שמאפשרים לצוותים קטנים לזוז כמו גדולים. צריך מערכות שמאפשרות לבדוק, לשפר ולהתפתח מהר, תוך שמירה על קשר ישיר עם הלקוח. זו דרך לבנות ארגונים שבהם כל אחד יכול לתרום גם מעבר לתחום ההתמחות שלו. מקום שבו היצירתיות לא מוגבלת לפי תואר תפקיד, והביצוע מוגבל רק לפי הדמיון.
יש משהו מדהים בשימור תרבות של גמישות ויוזמה. גם כשנוצרים תחומים חדשים והאחריות הופכת מוגדרת יותר הארגון יכול להמשיך לפעול בגישה נטולת־תפקידים. הוא יכול לשמור על קבלת החלטות מהירה ותהליכים גמישים. הוא יכול לאפשר לאנשים לקחת על עצמם אתגרים חדשים ולצמוח בכיוונים בלתי צפויים. ה-AI הופך את זה לאפשרי, אבל תפיסת המנהיגות היא זו שהופכת את זה למציאות.
אז אם אתם סטארטאפ בתהליכי צמיחה ההמלצה החמה שלי היא לשמור על כוח ה-Positionless. להשתמש ב-AI לא רק ככלי פרודוקטיביות, אלא ככלי להעצמה. עצבו תהליכים שמקדמים פעולה ולא מעכבים אותה. וזכרו: הגמישות שהתחלתם איתה לא חייבת להיעלם. אפשר לגדול ולהישאר מהירים.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
4 דק'
07/2025
סטארטאפים מתחילים ללא הגדרות תפקיד - הסוד הוא לא לאבד את זה לעולם
בלוג
4 דק'
07/2025
MVP ב‑2025: בין Demo ל‑MLP – ללא פשרות
פודקאסט
50 דק'
07/2025
309: על אייקון, גיוס כסף ועבודה מול אמריקאים - שיחה עם יסמין לוקץ׳
יסמין לוקץ', מייסדת ICON ומשקיעה, מפרקת את האתגרים וההזדמנויות של יזמים ישראלים בסיליקון ואלי - פערי תרבות, גיוס כסף וטעויות שכדאי להימנע מהן.
בלוג
4 דק'
07/2025
איך בונים מוצר בלי לקודד?
בלוג
5 דק'
07/2025
מהפכת ה-No Code והסוכנים האוטונומיים: זוהי רק ההתחלה של עתיד פיתוח התוכנה
בלוג
3 דק'
07/2025
שערי מטבע משתוללים? איך להגן על ה-runway של הסטארטאפ שלכם?
בלוג
5 דק'
07/2025
וייב קודינג - איך פרומפט אחד שווה למוצר שלם
פודקאסט
28 דק'
07/2025
פרודקטיבי 38: איך עושים גרות׳ למוצר שלנו? (שיר ירקוני, מאנדיי)
איך ניגשים לעשות גרות׳ במוצר קיים, איך משלבים בין דאטה למחקר ומשתמשים ואיך מעמיקים מעבר למה שהמשתמשי אומרים לנו כדי לייצר הזדמנויות במוצר שלנו
פודקאסט
47 דק'
07/2025
308: על גיוס כסף מאנג׳לים - כל מה שכדאי לדעת (עמית גילון)
בלוג
4 דק'
06/2025
איך לבנות סטארטאפ שישרוד גם כשטכנולוגיות ה- AI משתפרות כל חודש?
וידאו
06/2025
איך לספר סיפור ששווה השקעה
פודקאסט
28 דק'
06/2025
פרודקטיבי 37: איך עושים רי-דיסקאברי לעולם הבעיה? (ליאור סאסי, Lightricks)
מה קורה כשמוצר שהגיע ל-Product-Market Fit פתאום מאבד רלוונטיות בגלל שינוי תרבותי עמוק? בפרק השבוע, רן ארז מארח את ליאור סאסי, מנהלת מוצר בחברת Lightricks, לשיחה מעמיקה על אחד האתגרים הכי מעניינים בעולמות ה-AI והקריאייטיב.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup