חיים שיף,
Co-Founder and CEO, Elephant Group
האם זו העת לתוכנית נזילות בחברות ההייטק בישראל?
2023-05-08
•
6 דקות קריאה
בין השנים 2018 ל-2022 צמחה כמות חברות הסטארט-אפ המוגדרות כחדי הקרן בעולם מ-260 ל-986. שווי השוק המצרפי של חברות אלו, ששווי כל אחת מהן מוערך ביותר ממיליארד דולר, צמח מכ- 900 מיליארד דולר בשנת 2018 לכ-3.2 טריליון דולר בשנת 2022, צמיחה של כ-255% בזמן קצר.
עם זאת, במציאות המאקרו-כלכלית הנוכחית, פרק הזמן מהקמת החברה ועד לאקזיט רק הלך והתארך.
הגיל החציוני של חברות טכנולוגיה עד הנפקתן קפץ פי שלושה בין השנים 1999 ל-2021, מגיל חציוני של ארבע שנים לגיל חציוני של 12 שנים. כמו כן, השווי שלהן במועד ההנפקה עלה - בעוד שב-1999 הערכת השווי החציוני של חברות טכנולוגיה במועד הנפקתן עמדה על 493 מיליון דולר, הרי שב-2021 היא עמדה על כשלושה מיליארד דולר.
במציאות הזו, ישנו צורך הולך וגובר לחברות ההייטק הפרטיות לספק נזילות לבעלי המניות שלהן, בעיקר ליזמים וליזמיות ולעובדים ולעובדות. קרי, אמצעים המאפשרים לבעלי המניות להיפגש עם
הכסף בשלב מוקדם יותר, ללא צורך לחכות להנפקה או אירוע אקזיט של החברה. כאן נכנס לתמונה שוק הסקנדרי (Secondary) - בשל האופי הבלתי נזיל של מניות חברות פרטיות, שוק הסקנדרי משמש כלי מרכזי עבור חברות הייטק פרטיות לספק נזילות לבעלי המניות הפרטים, בהם יזמים, עובדים, עובדים לשעבר ומשקיעים.
באמצעות שוק הסקנדרי גורם שמחזיק אחזקה במניה לא נזילה בחברת הייטק פרטית, יכול לקבל נזילות על ידי מכירת חלק מאחזקותיו או כולן. או במילים אחרות - בעלי מניות יכולים להנזיל מניות בחברה פרטית, שאינה נסחרת, תמורת כסף מזומן.
שוק הסקנדרי העולמי מגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה וצפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות, גם בישראל. הסיבות לכך מגוונות. למשל, עובדים רבים בחברות הייטק שבוחרות להישאר פרטיות וטרם יצאו להנפקה, סובלים מחוסר משמעותי בנזילות. הם קיבלו לפני שנים אופציות שמקנות להם, על הנייר, סכומי כסף גדולים מאוד, לעיתים במיליוני שקלים, אבל הכסף נותר על הנייר.
מאידך, משקיעים מבקשים להצטרף להצלחה של חברות ההייטק הפרטיות הגדולות, אבל, בשל העובדה שהחברה עדיין פרטית, הגישה מוגבלת. הדבר נכון אפילו עבור הגופים המוסדיים, שמבקשים להשקיע כסף רב במגוון נתיבי השקעה, למשל בחברות הייטק מרתקות שכאלה, אך הנגישות מורכבת גם עבורם כי מדובר בחברות פרטיות.
מודל חדשני בעולמות הסקנדרי שהתפתח לאחרונה ותופס תאוצה (בעיקר בארה"ב אבל גם מתחיל לעשות עלייה לישראל) הינו תוכניות נזילות שמובלות על ידי החברה עצמה. כך הנהלות של חברות
הייטק פרטיות משתפות פעולה עם העובדים ובעלי המניות, במטרה לאפשר אירוע נזילות למניות שהוענקו לעובדים במסגרת עבודתם. תוכנית הנזלת המניות מאפשרת לאותם עובדים להיפגש עם
הכסף עבורו טרחו רבות, בתהליך מסודר וקבוע, ללא קשר להחלטות החברה בנוגע להנפקתה או לאירוע אקזיט כזה או אחר. כך, נהפך האקזיט מעניין חד-פעמי, לאירוע מחזורי.
חברות הייטק בעולם (ולאחרונה גם בישראל) מבינות את החשיבות של תוכנית הנזלה קבועה לאופציות שנתנו לעובדים שלהן. זהו כלי משמעותי ביותר לשימור העובדים, הטאלנטים וההנהלה הבכירה
בחברה. למנכ״לים של חברות ההייטק פרטיות קשה להתחרות בחברות טכנולוגיה ציבוריות וביכולות שלהן לתת אופציות סחירות לטאלנטים שלהם. בנוסף התוכנית גם שומרת על האיזון העדין בין
השקיפות הנדרשת למשקיע לבין הפרטיות והסודיות של החברה שהינן מאוד מאוד חשובים בעיניה.
מה היתרונות העיקריים של תוכנית נזילות?
שימור עובדים ושחרור קיטור
מחד, באמצעות תוכנית נזילות מאפשרים נזילות חלקית לעובדים ולעובדות שכבר עבדו קשה בכדי לקבל את המניות האלו וציפו לאקזיט, ומאידך התגמול הזה מאפשר לשמר אותם. הם ימשיכו לעבוד, אבל מתוך רווחה כלכלית. בנוסף, המהלך ימחיש להם הלכה למעשה את השווי של האופציות שיש בידיהם, ויעודד אותם להמשיך להשקיע את מיטב כישרונם בחברה. יש לציין כי במצב השוק הנוכחי של תעשיית ההייטק, חברות לא יוצאות לסבבי פריימרי, והמשקיעים מעדיפים שהכסף יושקע בהארכת ה-runway של החברה. כך שיש פחות ופחות פתרונות נזילות שהחברה יכולה להציע לעובדים ולעובדות.
הרחבת קהל המשקיעים של החברה
בנוסף, תוכנית נזילות היא דרך להכניס משקיעים חדשים ואיכותיים שרק הם נחשפים לתוכנית הנזילות. משקיעים אלו יכולים פוטנציאלית להיות גם חלק מסבבי הגיוס הבאים של החברה. זוהי עסקה שהיא בעיקרה פיננסית ומעניקה גישה למשקיעים שלא נמצאים בפרופיל הקלאסי שמשתתף בסבבי פריימרי של החברה, אבל ברגע שהם נכנסים לחברה הם בהחלט משקיעים פוטנציאליים להמשך.
התוויה של תהליך הנזילות והתמחור של המניות על ידי הנהלת החברה
כאשר משיקים תוכנית נזילות, החברה יכולה לנהל את התהליך. ניתן להגדיר מראש כמה נזילות לאפשר לכל מוכר (לשמור על האיזון שבין הענקת הנזילות לבין שימור האינטרס של העובד בחברה גם לאחר מכן), איזה מידע על החברה נחשף ואיזה משקיעים רשאים להשתתף בתוכנית ולהיחשף לחברה ולמידע.
ומה באשר לאתגרים של תוכנית נזילות?
ראשית, חשוב לציין כי תוכנית נזילות מתאימה יותר לחברות מתקדמות ובשלות (late stage, growth), שנמצאות ״על הכביש״ כבר מספר שנים ושיש להן צורך בהענקת נזילות - כלומר, חברה שצריכה לתת אוויר ותמריץ לעובדים ולעובדות אבל בצורה שתשרת גם את מטרות החברה. אתגר נוסף הוא שתוכנית הנזילות עלולה לדרוש מהנהלת החברה, ובעיקר מה-CFO, משאבים רבים של אדמיניסטרציה, עבודה מול עובדים וכו׳.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
07/2025
שערי מטבע משתוללים? איך להגן על ה-runway של הסטארטאפ שלכם?
פודקאסט
28 דק'
07/2025
פרודקטיבי 38: איך עושים גרות׳ למוצר שלנו? (שיר ירקוני, מאנדיי)
איך ניגשים לעשות גרות׳ במוצר קיים, איך משלבים בין דאטה למחקר ומשתמשים ואיך מעמיקים מעבר למה שהמשתמשי אומרים לנו כדי לייצר הזדמנויות במוצר שלנו
פודקאסט
47 דק'
07/2025
308: על גיוס כסף מאנג׳לים - כל מה שכדאי לדעת (עמית גילון)
פודקאסט
40 דק'
06/2025
307: הכל על יוזר אקוויזישן (שירלי קרליבך)
וידאו
53 דק'
06/2025
איך לנהל גיוס ולתפקד כלכלית בזמן מלחמה
וידאו
06/2025
איך לספר סיפור ששווה השקעה
פודקאסט
28 דק'
06/2025
פרודקטיבי 37: איך עושים רי-דיסקאברי לעולם הבעיה? (ליאור סאסי, Lightricks)
מה קורה כשמוצר שהגיע ל-Product-Market Fit פתאום מאבד רלוונטיות בגלל שינוי תרבותי עמוק? בפרק השבוע, רן ארז מארח את ליאור סאסי, מנהלת מוצר בחברת Lightricks, לשיחה מעמיקה על אחד האתגרים הכי מעניינים בעולמות ה-AI והקריאייטיב.
פודקאסט
28 דק'
06/2025
״על הספה״ - עם יזמת ששמעה 100 פעמים ״לא״ לפני הכסף הראשון
רומי גובס, מייסדת ומנכ״לית Sensi.Ai, מספרת על הדרך שעברה מיזמת שלא מצליחה להביא את עצמה בצורה הטובה ביותר מול משקיעים לגיוס של עשרות מיליוני דולרים והובלת עשרות עובדים.
פודקאסט
36 דק'
06/2025
305: אתגרים בסגירת סטארטאפ, ותובנות שאספנו בדרך
גבריאל עמרם, קו-פאונדר שסגר את החברה שלו אחרי 4 שנות פעילות, עשרות עובדים, והשקעות של יותר מ-13 מיליון דולר. הוא משתף ברגע שבו הבין שהגיע הזמן לעצור את החברה ואת החלום סביבה.
וידאו
63 דק'
06/2025
יש מוצרֿ מה עכשיו? יסודות בגו טו מרקט
ים רגב, הדר סבג (Lightricks) וליטל פיקר (monday.com) בפאנל מרתק על הדרך להגיע לגו טו מרקט ואיך להתחיל לעשות מרקטינג בסטארטאפ
פודקאסט
27 דק'
05/2025
פרודקטיבי 36: האם הפיצ׳ר המנצח שלנו באמת מנצח?
איך ניגשים לשיפור פיצ'ר קיים עם עומק חדש? איך בודקים אם פיצ'ר באמת משפיע על מטריקות עסקיות? ולמה חשוב דווקא להסתכל על יוזרים שלא מצליחים?
פודקאסט
33 דק'
05/2025
הכל על PLG ו-SLG: איך אסטרטגיית הצמיחה שלנו משפיעה על המרקטינג?
רועי מן Co-CEO ומייסד מאנדיי מדבר על האופן שבו איך משתנה המרקטינג בחברה שצומחת דרך המוצר (PLG), כשמוסיפים מנוע צמיחה שמונע דרך מכירות (SLG). האזינו לפרק באתר
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup