נירית כהן,
מומחית לעיצוב קריירה בעולם החדש
כך מחפשים עבודה בארבעה שלבים
2021-11-08
•
8 דקות קריאה
אם אתם עכשיו מאלה שצריכים, או רוצים, למצוא עבודה חדשה תעשו לעצמכם טובה, אל תתיישבו לחפש מודעות דרושים. במיוחד אם יש מאחוריכם כבר כמה שנים טובות של ניסיון, סביר מאד להניח שהתהליך המסורתי של קורות חיים אל מול מודעות דרושים מגביל את החשיבה שלכם למרחב הצר של הגדרת תפקיד ומקצוע מוכרים. בעידן הזה בו מקצועות ותפקידים משתנים, יש הרבה יותר תפקידים שזקוקים ליכולות ולניסיון שלכם ממה שאתם מזהים אם תחפשו עבודה דרך ההגדרות הישנות. לכן נקודת המוצא שלכם צריכה להיות דווקא שאתם לא מכירים את כל מרחב האפשרויות העומד בפניכם, שאתם לא יודעים איפה יש תפקידים שזקוקים למה שאתם יודעים לעשות, איך קוראים לתפקידים האלה ואיך מגיעים אליהם.
וזו בדיוק הסיבה שחיפוש העבודה שלכם עכשיו לא עובר דרך התאמת קורות חיים, חברות השמה, מודעות דרושים ומשרות מוכרות. עבודה בעולם החדש מתחילה בשיחה שמתרחשת בחדר שבו אתם לא נמצאים. מישהו שואל מישהו אחר "אולי אתה מכיר מישהו ש..." ואתם רוצים שהשם שלכם יעלה. אז תשאלו את עצמכם, מי יהיה בחדר הזה, באיזה תחומים יעסקו בו ואיך הם ידעו שאני קיים, שכדאי להמליץ עלי? הדרך למציאת עבודה עכשיו עוברת דרך תהליך למידה מתגלגל שעושה בו זמנית שני דברים: מזהה עבורכם את המקומות שם יש תפקידים שאתם יכולים ורוצים לעשות ובמקביל גם מפגיש אתכם עם האנשים שצריכים לחבר אתכם לתפקידים האלה, אנשים שאתם היום לא מכירים, והם לא מכירים אתכם.
איך עושים את זה?
שלב 1: קורות חיים של יכולות וניסיון
קודם כל, תתחילו לכתוב קורות חיים, אבל אחרת. במקום לכתוב שמות של מקצועות ותפקידים, תכתבו תחת כל תקופה כזו את הפירוט של היכולות והניסיון שצברתם. בשיטה הזו תראו מהר מאד שנקודת ההתחלה שלכם מוקדמת מתקופת הלימודים והתפקיד הראשון, סביר להניח שצברתם ניסיון ויכולות גם בפעילויות בתיכון ובצבא או בשירות לאומי. אלה לא קורות חיים שמיועדים למשלוח, אבל הם כן מיועדים להראות לכם את האני המקצועי שלכם באופן בלתי תלוי בהגדרה המקצועית שאתם רגילים אליה. הם יעזרו לכם להתנתק מכרטיס הביקור שלכם, לא להגביל את עצמכם בהגדרות של התפקידים שעשיתם, הארגון שעבדתם בו. הם יעזרו לכם לראות שיש לכם המון נכסים, יכולות וניסיון, כאלה שהולכים אתכם גם ביום שבו תעזבו את הארגון. אתם לא תשלחו את קורות החיים האלה. וגם אין צורך להסתבך עם התחושה שהאסופה הזו בלי הכותרת של הזהות המקצועית שלכם לא בהכרח מתגבשת לידי כותרת של תפקיד במודעת דרושים. זה לא חשוב. המטרה היא דווקא שתבינו את היכולות והניסיון שלכם באופן "נקי" מהגדרות של תפקיד ומקצוע. כי הדבר הבא שאנחנו הולכים לעשות, זה לחפש מי צריך כאלה, ואיך הם קוראים לזה.
שלב 2: תעשו רשימה
אבל בניגוד למה ששמעתם בעבר, זו לא רשימה בשביל למצוא עבודה. האנשים שאתם מכירים, אלה שמופיעים ברשימה הראשונית שלכם, לא יעזרו לכם למצוא עבודה, בטח לא בתחומים שונים ממה שמגדיר אתכם היום. לא בגלל שהם לא רוצים לעזור, פשוט בגלל שאם הם מכירים אתכם ויודעים שאתם מחפשים, אז כבר היו אומרים לכם אם היו שומעים משהו. וגם, כי הם חושבים עליכם בסבירות גבוהה כמו שאתם תופסים את עצמכם, על בסיס התפקידים שעשיתם. ולכן אם יחברו אתכם לעבודה זו תהיה דומה למה שעשיתם עד עכשיו.
זו לא בעיה, אבל אתם עכשיו מנסים להבין מה עוד מרחב האפשרויות שלכם. ולכן הרשימה הזו שאתם עושים מטרתה להוות עבורכם מקפצה מהאנשים שאתם מכירים לאנשים שאתם לא מכירים, אבל צריכים להכיר וצריכים שיכירו אתכם. זכרו, יש בחוץ משרות ותפקידים שצריכים את היכולות והניסיון שלכם אבל קוראים להם בשמות אחרים, כאלה שאתם עדיין לא מכירים ולא מזהים. לכן המטרה שלכם עכשיו לפגוש אנשים כדי ללמוד על עולמות אחרים, איפה יש עשייה שמעניינת אתכם, שאתם יכולים להביא בה ערך, איפה היא מתרחשת ואיך קוראים לזה שם. אתם יוצאים לפגישות האלה בשביל לאסוף מידע, למפות את האפשרויות, להבין מה גורם לכם לרצות לשמוע עוד ומה ממש לא עושה לכם את זה.
אז כן, תעשו רשימה. ובכל פעם שאתם רושמים שם, תרשמו למה הוא שם, ברשימה שלכם. אולי כי הם מכירים אתכם בהקשר של העשייה המקצועית שלכם, אתם לא צריכים “להסביר” להם מי אתם ומה אתם יודעים לעשות. אולי כי הם כבר עשו את הדרך הזו לפניכם, עזבו לפניכם או עשו שינוי שמעניין אתכם. או שהשם שלהם עלה עבורכם כי מעניין אתכם התחום שהם פועלים בו, העשייה, הארגון. ואולי רשמתם אותם כי הם יושבים בצמתים מאד מעניינים, מכירים המון אנשים או תחומים או עשייה.
שלב 3: נפגשים
בתחילה דווקא עם מי שאתם מכירים הכי טוב, אולי עם אלה שעשו את הדרך הזו לפניכם, שמכירים אתכם, שיבינו איפה אתם עכשיו, שפחות דורשים שתסבירו. ולאט לאט תרחיבו את המעגלים לאלה שאולי כבר שנים לא שוחחתם איתם, אבל משהו באיפה שהם נמצאים עכשיו גורם לכם לרצות לשמוע. ותגידו להם בדיוק את זה. זכרו, אתם לא מחפשים עבודה, אתם באתם לשמוע על הדרך שלהם, המקום שלהם, העשייה שלהם. ולכן אתם לא מאזינים להזדמנות למשרה אלא דווקא למשהו חדש, מדליק, מעניין, משהו שגורם לכם לספר סיפור מהניסיון שלכם, כזה שמראה את הערך שאתם יכולים להביא גם בעולמות עיסוק אחרים.
המטרה שלכם לזהות תחומים ואנשים שתרצו ללכת לפגוש, שהאדם שיושב מולכם יכול להכיר ולחבר לכם. תנו לשיחה להתפתח, אתם כבר תראו אם יש שם מקומות שגורמים לכם לרצות לשמוע עוד, או שיעלו שמות של אנשים שתבקשו שיכירו ביניכם. וממילא, באיזה שהוא שלב השיחה תגיע אליכם, למה שעשיתם, למה שאתם מחפשים. ובשלב הזה כדאי שתדעו לספר יותר מאשר תפקיד ומשרה, שתדעו לדבר את סך הניסיון והיכולות שלכם. תחשבו על מי שיושבים מולכם, יותר משחשוב להם מה אתם רוצים, חשוב להם להבין מה אתם יכולים לעשות עבורם או עבור אלה שהם מכירים.
שלב 4: מקבלים הפניות ונפגשים עם אנשים חדשים
בעצם, זו המטרה שלכם, לקבל חיבור למישהו חדש. זכרו, בשביל שבאותו חדר, שבו מישהו יחפש המלצה על מישהו שיודע לעשות את מה שאתם עושים, אתם צריכים שהשם שלכם יעלה על ידי אנשים שאולי אתם בכלל לא מכירים. הרעיון בתהליך הזה היא שנקודת המוצא של הפגישות שלכם, אנשים שאתם מכירים, איננה נקודת הסיום. בשיחות שלכם יעלו שמות של אנשים שעוסקים בתחומים אליהם התגלגלה השיחה ואתם צריכים לבקש שיעשו לכם חיבור שיאפשר לכם ללכת לפגוש את אותם אנשים, כדי לשמוע עוד. כי המטרה שלכם להגיע למעגלים שונים מאלה שהתחלתם איתם, כאלה שעוסקים בעשייה שמעניינת אתכם, שאולי כלל לא ידעתם שהיא קיימת, שקוראים לה בשמות שונים מהאופן בו הגדרתם את עצמכם מקצועית אבל למרות זאת, אתם מזהים שהיא מתאימה ליכולות ולניסיון שלכם.
החיבורים האלה, לפחות בסבבים הראשונים, הם התוצר הכי חשוב של פגישות הקפה שלכם. עכשיו אתם מוכנים לפגישה עם אנשים שאתם לא מכירים אבל עובדים בתחום שמעניין אתכם ואולי יחברו אתכם לעוד אנשים שאתם לא מכירים במעגלים הולכים ומתרחבים.
לפגישות האלה צריך להתייחס באותה רצינות שהייתם מתייחסים לראיון עבודה. למדו על האדם, החברה, התחום כל מה שאתם יכולים עוד לפני הפגישה כדי שלא תשאלו שאלות שאפשר לקבל מגוגל. אם אתם עכשיו בעולם תוכן חדש לכם, למדו גם עליו, על המונחים שלו, על האתגרים שלו, כדי שתוכלו לספר את הסיפור של היכולות והניסיון שלכם מנקודת המבט של מי שיושב מולכם.
צאו לדרך. בהתחלה זה עשוי להרגיש לא טבעי, במיוחד אם אתם לא אנשים שמרגישים בנוח בשיחות בלי תכלית או בשיחות עם אנשים שאתם לא מכירים. כי יש לכם תכלית, ללמוד על עולמות חדשים, להכיר תחומים שלא הכרתם, עיסוקים שמעניינים אתכם ואתם יכולים להביא בהם ערך. הצעדים הראשונים הם הכי קשים אבל אחרי שתעברו אותם תתחילו להכיר את המילים הנכונות לשים סביב הניסיון שלכם, סביב העולמות המעניינים אתכם. ולא פחות חשוב, זה הזמן להיות פתוחים, גמישים, במחשבה בעיקר. להבין יש צורות שונות לעבודה ולא חייבים מראש לבחור או להחליט. התמונה תתבהר וההזדמנות תגיע. בהצלחה.
נירית כהן, עולם העבודה העתידי niritcohen.com
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
35 דק'
04/2025
300: להיכנס לרדאר - נטוורקינג, מיתוג אישי ומה שביניהם
מה זה מיתוג אישי ואיך אפשר לעשות את זה באופן לא מתאמץ או ״מפוצץ״? איך מוצאים את הנקודות שמבדלות אותנו, גם אם נדמה שאין לנו מה לחדש, ומה הדרך הכי טובה ליצור קשרים משמעותיים בעולם העבודה? השבוע בפרק ה-300 של הפודקאסט (!) אנחנו חוזרים לסדרת פרקי הסופטסקילז שלנו – כל הדברים שלא כתובים בקורות החיים …
כך מחפשים עבודה בארבעה שלבים לקריאה »
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
מחפשים עבודה? מקום העבודה הבא שלכם יכול להיות מקום העבודה הקודם שלכם
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
וידאו
35 דק'
12/2024
הקמת חברה בחו״ל - השקעה של קרנות במבנה אמריקאי
בסשן נלמד על ההבדלים בהסכם ההשקעה וההשפעה על בדיקת הנאותות (due diligence) של קרנות במבנה ישראלי ואמריקאי
פודקאסט
33 דק'
11/2024
279: איך הצלחתי לעבור לתפקיד שרציתי (אלמוג רוס ורועי סעדון)
אנחנו מדברים על איך להוביל שינוי בקריירה שלנו בתוך הארגון, איך מזהים הזדמנויות לצמיחה וממנפים אותן, ואיך רותמים אחרים למסע שלנו. האזינו לפרק
וידאו
54 דק'
10/2024
איך השתמשתי ב-AI כדי למצוא עבודה
איך כלי AI יכול להפוך לגורם מרכזי שמוביל להצלחה בתהליך חיפוש העבודה? בסשן נלמד איך להשתמש ב-ChatGPT כדי לעשות אופטימיזציה לקורות החיים, איך לשדרג את פרופיל הלינקדאין כך שיבליט בדיוק את הכישורים שהמגייסים מחפשים, ואיך להתכונן לראיונות עבודה בצורה כזו, שאפילו השאלות הקשות ביותר יהפכו לנושאים שקל להתמודד איתם. נועה פרבר עובדת בתעשיית ההייטק ב-15 שנה האחרונות בתפקידי אופרציה בשיווק, מכירות ועסקים, ומתמחה בהובלת תהליכי אופטימיזציה ואוטומציה טכנולוגיים. לאחרונה, לאחר חופשת לידה, היא נאלצה לחפש עבודה בתוך מציאות מאתגרת של מלחמה ואתגרים אישיים. בעזרת הידע שלה בתחום האופטימיזציה, היא נעזרה בכלים מבוססי AI כדי לייעל את תהליך חיפוש העבודה שלה. לינקים שימושיים: קובץ הפרומפטים: https://www.noafarber.com/ai-job-search-guide? utm_source=webinar&utm_medium=presentation&utm_campaign=ai_job_search_guide ChatGPT for Beginners: Save time with Microsoft Excel: https://www.coursera.org/projects/chatgpt-for-beginners-save-time-with-microsoft-excel Prompt Engineering for ChatGPT: https://www.coursera.org/learn/prompt-engineering
בלוג
6 דק'
09/2024
איך צולחים את גיוס העובד הראשון בארה"ב? המדריך המלא
בלוג
4 דק'
09/2024
על שיתוף פעולה בין מנהלים בארגון
בלוג
4 דק'
09/2024
איך תרבות ארגונית מובילה למוצר איכותי
פודקאסט
24 דק'
08/2024
264: איך AI יכול לשפר את שיחות הפידבק השנתיות
אנחנו מדברים על שימוש בכלי AI כדי לייעל שיחות הפידבק ואת ההכנה אליהן במהלך השנה.
בלוג
5 דק'
08/2024
איך להשתמש (ואיך לא) בכלי AI לחיפוש עבודה
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup