מה משקיעים בוחנים בצוות המייסד לפני ההחלטה להשקיע?

שולי גלילי
שולי גלילי Managing partner, UpWest
3 דקות קריאה

השאלה כיצד שותפות בין יזמים משפיעה על הצלחת הסטראטאפ היא מורכבת. 35% מהשותפים בסטארטאפים נפרדים במהלך הדרך, רובם המכריע עוד בתחילתה. זה לא בהכרח אומר שהחברה נסגרת, אך לתופעה זו השלכות מרחיקות לכת. את חוויות ה-Founder אני מכירה גם כמייסדת וגם כשותפה. יחד עם גיל בן-ארצי, ייסדתי את UpWest, ואנחנו שואלים את עצמנו הרבה פעמים: מה הופך את השותפות בין Founders להצלחה או לכישלון?

בשנים האחרונות נפגשתי עם מאות יזמים ויזמיות ישראלים בתחילת דרכם, ששאפו להצליח בשוק האמריקאי. את חלקם פגשתי עוד לפני שהחליטו לצאת לדרך, כשהם טרם עזבו את מקום העבודה הקודם. בכל פגישה כזו, אני מזכירה לעצמי שההשקעה הראשונית היא יריית הפתיחה, שיכולה להפוך צוות לחברה, ורעיון למציאות.

למשקיעים בשלבי ה-Growth יש הרבה נתונים המשמשים בסיס להערכה: הכנסות, לקוחות, מוצר, ומשקיעים נוספים. לעומת זאת, דווקא בשלבים הראשוניים של Pre-seed ו-Seed, כשאין כמעט אינפורמציה שניתן להסתמך עליה, יש משמעות עצומה לזיהוי הצוות המייסד והדינמיקה ביניהם. המשימה העומדת בפנינו שלנו בשלב זה היא אינה פשוטה: לשאול את השאלות הנכונות והקשות שישקפו את סיכוי ההצלחה של סטארטפ-אפ שעדיין לא קם. בואו נדבר על כמה מהשאלות הללו:

1) כמשקיעים, חשוב לנו לראות שקיימת בין חברי הצוות חלוקת תפקידים ברורה, ושלצד אווירת הסטארטאפ העוצמתית של "כולם עושים הכל", ברור לצוות מי המנכ"ל/ית לא רק בטייטל, אלא גם בפועל. חלוקת תפקידים ברורה בין המנכ"ל/ית, מוביל המוצר ומובילת הטכנולוגיה ומשקפת יציבות.

2) בשיחות הראשונות שלנו עם יזמים, אנחנו שמים דגש על התקשורת והדינמיקה הבין צוותית. זו משימה מורכבת. לכן, אפילו בשיחת זום יש חשיבות לצורת ההצגה, למי מוביל את השיחה ולחלוקת התפקידים בין חברי הצוות.

3) כבר בהתחלה, עולות שאלות משמעותיות לגבי בניית החברה מעבר לצוות המייסד. אחת המורכבות שבהן היא: מאיפה תגייסו אנשים? גיוס טאלנטים טכנולוגים היא תקרת הזכוכית של היזמים הישראלים בשוק הנוכחי, שבשל המחסור העצום בכוח אדם איכותי הפך מאוד תחרותי. קיים ערך מוסף לצוות יזמים שיודעים כיצד להגדיל את הצוות הראשוני ומוכיח גישה לטאלנטים.

4) כמשקיעים, חשוב לנו להבין שקיימת חשיבה בסיסית ומכוונת אצל היזמים לגבי שוק היעד: מי הלקוחות ואיך מגיעים אליהם. יזמים רבים מתאהבים במוצר ובטכנולוגיה, אך ראיית השוק שלהם באופן טבעי מוגבלת בצורה מסוימת. לכן, בשיחות ראשונות עם משקיעים חשוב לבלות זמן לא רק בשיח החברה בטווח הקצר, אלא גם להתעמק בבניית החברה בשוק לטווח הארוך. במקרה הספציפי בין היזמים, חשוב לדעת שיש הבנה לגבי מי יבלה זמן משמעותי בשוק.

5) בהרבה מקרים, יזמים נפרדים בשלבים הראשונים בגלל חוסר תיאום ציפיות לגבי ההקרבה האישית והפיננסית שיש לשל כל אחד ואחת ביציאה לדרך, המלאה הרצופה בעליות ובמורדות. כבר בשלבים הראשונים בהקמת להקמת החברה,חשוב שיהיה תיאום ציפיות בין היזמים, גם בנושאים מורכבים כגון: מה תעשו אם לא תצלחו לגייס כסף בתוך שישה חודשים? האם יהיה לכם מספיק חמצן כדי להמשיך קדימה?

6) אך השאלה המשמעותית ביותר היא גם הפשוטה ביותר: למה? מה גרם לכם לעזוב את מקום העבודה הקודם, הנוח והיוקרתי, ולצאת לדרך. יזמים שחווים בעיה משמעותית ובטוחים שצריך לפתור אותה ושהם גם יצליחו בכך מונעים מתחושת שליחות סוחפת, שאי אפשר לעצור אותה. כבר בשלב מוקדם, חשוב שתשאלו את השאלות האלה בכנות, גם את עצמכם וגם את השותפים שלכם. חשוב לוודא שכולם מונעים מאותה המוטיבציה.

לסיכום, אני רוצה להזכיר לחברי הקהילה שכמובן לא הכל מושלם. אני פוגשת יזמים ויזמות עם בעלי רעיונות מעולים, שעדיין לא מצאו את ה-Co-Founder שלהם. מדובר בתהליך ששווה את המאמץ, ואנחנו ממליצים להשקיע זמן, אנרגיה ומחשבה בתהליך החשוב הזה.

—--

שולי גלילי היא מייסדת ושותפה ב-UpWest, קרן הון סיכון שפועלת בסיליקון וואלי ומתמחה בהשקעות במגוון תחומים בסטארטאפים ישראלים בשלב ה-Seed וה-Pre- Seed. בפורטפוליו של הקרן ניתן למצוא חברות כמו SentinelOne, HoneyBook ו-Stampli. מ-2012, הקרן השקיעה ביותר מ-80 חברות שגייסו למעלה משני מיליארד דולר בגיוסים נוספים.

iconתשאלו אותנו הכל
icon
המייל נשלח!
נותרו: 0 מיילים לחודש. מתחדש ב-1 לחודש
סגור
icon
הפגישה נקבעה!
נותרו: 0 פגישות לחודש. מתחדש ב-1 לחודש
סגור
סגור
icon
הבקשה שלך התקבלה, תודה :)
אנחנו עוברים על כל הפרטים, ובקרוב ניצור איתך קשר בנוגע לשולחן העגול.
סגור
icon
קיבלנו את בקשתך לפתיחת שולחן עגול!
נעבור על הבקשה ובימים הקרובים ישלח אליך מייל אישור והשולחן יופיע ברשימת השולחנות העגולים.
סגור

שליחת מייל

שליחת מייל למשקיע/ה