הצטרפו לאירוע השנתי שלנו The Offsite - Soft Skills
להרשמה

איך לבנות סינדיקט משקיעים

דור לי-לו
דור לי-לו Managing Partner at IBI Tech Fund
5 דקות קריאה

אהלן! נעים מאוד שמי דור לי-לו ואני שותף מייסד בקרן IBI Tech Fund. אנחנו קרן של $110M המשקיעה בסטארטאפים ב- Early Stage. אנחנו שמחים להיות חלק מחודש הגיוס ש-startup for startup הרימו. 

טוב, אז את הצעד המשוגע עשיתם והחלטתם (או שהיקום החליט עבורכם) שאתם יזמים שהולכים לבנות מוצר/שירות מאפס. נהדר. עכשיו תידרשו לכמה החלטות קריטיות שישפיעו בצורה דרמטית על המסע הזה. ההחלטה הראשונה וכנראה הקריטית ביותר היא השותפים שלכם. יזמים נוטים להשקיע המון זמן וחשיבה, ובצדק, בשאלה מי הם השותפים שלי לצוות המייסדים. 

לעומת זאת באשר לשאלה איך לבנות סינדיקט מוצלח של משקיעים בסיבוב הגיוס ומה הם השיקולים הכי חשובים בבחירת משקיעים… זה כבר דורש מעבר לאינטואיציה. 

 

מה זה אומר בכלל סינדיקט משקיעים?

סינדיקט זה הרכב המשקיעים המשתתפים בסבב הגיוס של החברה. סינדיקט יכול להיות מורכב ממספר קרנות או מקרן ואנג'לים או מכל צירוף אחר של משקיעים שונים. רוב סבבי הסיד מורכבים מקרן אחת מרכזית ודומיננטית שתוביל את הסיבוב, וממספר משקיעים פרטיים (אנג'לים) אשר יצטרפו אליו.

אנחנו מאמינים שיש חשיבות רבה להוסיף לסבב (כלומר להשאיר מקום מבחינת הגיוס) משקיעים פרטיים ויזמים עם רקע ספציפי בעולם הבעיה אותה אתם פותרים, להשקיע סכומים לא גדולים ולהיות חלק מהסיבוב. התרומה שלהם תתבטא לא רק בכסף שהם משקיעים, אלא ביכולת לייעץ ולחבר, בין אם זה בנושאים הנוגעים לניהול השוטף ובין אם בנקודות קריטיות בהתפתחות החברה.  

אפשר כמובן לבנות גם סיבוב בו שתי קרנות משתתפות ומשקיעות סכומים צנועים יותר (וכאמור תמיד תמיד להשאיר מקום למשקיעים פרטיים). לסנדיקט בו שתי קרנות משתתפות אל מול קרן אחת בלבד יש יתרונות וחסרונות אליהם חשוב לתת את הדעת ועל בסיס זה לקבל את ההחלטה שלכם.

 

יתרונות וחסרונות הסינדיקט 

  • במידה והדברים לא יתקדמו כמצופה (מסע מתיש וקשה, אמרנו כבר), זה שיש שתי קרנות שהשקיעו בסיבוב מאפשר להן גמישות רבה יותר לעשות Bridge Round, ולספק אורך נשימה במידה והחברה לא עמדה ביעדים אך מתקדמת יפה ופשוט צריך עוד קצת זמן ממה שתוכנן. 
  • קיומן של שתי קרנות שלכל אחת Network שונה וחוזקות שונות משחקת לטובתכם מבחינת ה Added Value עבור החברה. ייתכן וקרן אחת טובה יותר בעזרה עם המוצר וקרן אחרת בחיבור ללקוחות למשל. 
  • קרנות שונות יכולות לנתח את אותה סיטואציה עסקית באופן שונה. לדוגמא, החברה לא עמדה ביעדים - קרן אחת תתן משקל גבוה יותר לתפקוד המנכ"ל וקרן אחרת יכולה לתת משקל גבוה יותר לתחרות בתחום. סיטואציה זאת עשויה לשחק לטובתכם ויכולה להבטיח שקרן אחת מהשתיים תמשיך לתמוך בחברה, על אף הקשיים. 

אז למה למעשה לא לכוון תמיד לשתי קרנות בסינדיקט? כי המציאות מורכבת והחיים זה לא שחור ולבן.

כאשר קרנות משקיעות פחות מכמה שהן אוהבות להשקיע, החלק שלהן בחברה נמוך יותר, ולכן התמריץ שלהן לצאת מגדרן למען הצלחת החברה יורד, כמובן שזה תלוי בקרן ובשותף הספציפי שמעורב בחברה. עם זאת, שימו לב שזה עשוי לפגוע בהתקדמות החברה לעומת מצב בו רק קרן אחת משקיעה, אבל משקיעה הרבה (ואז יש לה הרבה מה להפסיד אם החברה לא מצליחה).

שתי קרנות בסיבוב גיוס אומר בדרך כלל שני חברים שנוספים לבורד. מצב זה עלול לגרום לאי הסכמות בין החברים ולעיתים אף לסכסוך מה שיכול לסרס את החברה. בפרט, אם זה לא קשור אליכם אלא לאינטריגות בין הקרנות בבורד החברה. ככל שיש יותר נציגי משקיעים בבורד בשלבים מוקדמים יש יותר חשיפה לסיכון זה. 

ריבוי דעות לגבי הכיוונים העסקיים והצעדים שהחברה צריכה לעשות. לעיתים ריבוי דעות בבורד החברה עלול לגרום למייסדים (ובפרט למנכ"ל) לעומס כפול בהצגה ושכנוע חברי הבורד.

 

טיפים? מה כדאי לשים לב? 

  • החלטתם על גודל הגיוס? תשאירו 10%-15% מגובה הסכום למשקיעים פרטיים ויזמים ותיקים שיכולים לעזור לכם בעתיד. 
  • תבנו את הסינדיקט כך שהקרן המובילה אותו תשקיע סכום שהיא מרגישה איתו נוח - אל תמתחו אותה יותר מדיי למטה או למעלה.
  • אם אחת הקרנות היא בעלת Brand Name גדול ומוכר, שימו לב שזה לא בהכרח משחק לטובתכם במידה ויהיו קשיים כיוון שאתם תמיד נמדדים ביחס לחברות האחרות בפורטפוליו של הקרן. במקרה זה, נסו להכניס לסינדיקט גם קרן צעירה יותר ופחות מוכרת שההצלחה שלכם היא משמעותית עבורם הרבה יותר.  
  • במידה ואתם מגייסים ממספר קרנות - תנסו לשלב קרנות שונות זו מזו: אמריקאית וישראלית, קרן שמתמחה בורטיקל מסוים וקרן ג'נרליסטית, קרן מאד ותיקה וקרן צעירה, קרן קטנה וקרן גדולה. קיצר הבנתם. שוני וגיוון בין הקרנות וההשקפות שלהן בדרך כלל משחק לטובתכם ותוכלו למנף אותו.
iconתשאלו אותנו הכל
icon
המייל נשלח!
נותרו: 0 מיילים לחודש. מתחדש ב-1 לחודש
סגור
icon
הפגישה נקבעה!
נותרו: 0 פגישות לחודש. מתחדש ב-1 לחודש
סגור
סגור
icon
הבקשה שלך התקבלה, תודה :)
אנחנו עוברים על כל הפרטים, ובקרוב ניצור איתך קשר בנוגע לשולחן העגול.
סגור
icon
קיבלנו את בקשתך לפתיחת שולחן עגול!
נעבור על הבקשה ובימים הקרובים ישלח אליך מייל אישור והשולחן יופיע ברשימת השולחנות העגולים.
סגור

שליחת מייל

שליחת מייל למשקיע/ה