יואב ענקי,
Junior Partner ,Fresh Fund
מה זה פרה-סיד ולמי זה מתאים?
2023-03-21
•
3 דקות קריאה
אהלן כולם! אני יואב, ואני והשותפים שלי בקרן פרש פנד משקיעים בחברות ישראליות בשלב הפרי-סיד.
לעיתים קרובות מתפרסמות בעיתונות הודעות על חברות שגייסו סבבי סיד של כמה מיליוני דולרים. זה זוהר, אבל זה לא תמיד הצעד הראשון שנכון לעשות במסע גיוס של סטארטאפ.
כדי לגייס כמה מיליוני דולרים בתנאים טובים מיד בהתחלה הכוכבים צריכים ממש להסתדר. צריך צוות חזק (במציאות וגם על הנייר), תחום טרנדי, חיבור מעולה עם משקיעים, אינסייט ייחודי לשוק, חיבוק חם מלקוחות פוטנציאליים, וכמובן הרבה מזל.
במקום לצאת מיד לגיוס סיד, אפשר לגייס סיבוב יותר קטן - הנקרא, בעגה המקצועית, פרי-סיד. בגדול, סבב פרי-סיד הוא סבב ראשון של החברה, ובדרך כלל מגויס במסגרתו באיזור מיליון $.
בעיניי, במרבית המקרים נכון להתחיל מגיוס פרי-סיד ורק בשלב מאוחר יותר לצאת לגיוס סיד.
לפרי-סיד יש כמה יתרונות משמעותיים:
- הוא פחות מדלל. במרבית המקרים, לקרנות סיד יש יעדי equity שנעים בין 15%-25%. קרנות פרי-סיד מכוונות בדרך כלל לאחזקות יותר מצומצמות בחברה, ולכן סבבי פרי-סיד פחות מדללים את היזמיות. זו הסיבה שהסבבים האלו לעיתים קרובות גם יותר קולאבורטיביים - יש מקום בשביל לצרף אנג׳לים ומשקיעים אסטרטגיים אחרים לצד הקרנות.
- הוא יותר מהיר. בניגוד לסבבי סיד, השקעות פרי-סיד נעשות בדרך כלל במסגרת הסכמי SAFE רזים שמאפשרים תהליכים מהירים מאוד. בנוסף, בגלל שהסבבים יותר קטנים, תהליכי הDD מהירים יותר.
- הוא לוקח בחשבון את אי הודאות. קרנות פרי-סיד רגילות לפעול בתנאים של אי ודאות. אנחנו יודעים שהפתרון עדיין לא מלוטש, שעדיין לא ברור מה הICP, ושיש עוד אלף סימני שאלה. זה מאפשר ליזמיות לקחת את הזמן ולעשות exploration כמו שצריך, בלי קרנות הון סיכון שנושפות להן בעורף.
- הוא מאפשר לגייס סיד יותר טוב. עם כסף בבנק, ואלידציה ראשונית ותמיכה ממשקיעים, יזמיות יכולות להגיע לגיוס הסיבוב הבא אחרי הפרי-סיד ממקום הרבה יותר בריא, ולהיות במצב שבו הן מכתיבות את הכללים של הסיבוב ולא המשקיעים. זה מאפשר לגייס סכומים יותר משמעותיים מקרנות יותר טובות ממה שהיה אפשר בלי הפרי-סיד.
כמובן שיש לסבבי פרי-סיד גם חסרונות: הבולט מביניהם הוא שבדר״כ הגיוסים הללו מכניסים לקופה פחות כסף, ולכן קונים פחות זמן. לכן, אחד הדברים שהכי חשוב לעשות לפני שיוצאים לגייס פרי-סיד הוא להבין בדיוק מה היעדים שצריך להשיג כדי לגייס את הסיבוב הבא.
אז מה צריך כדי לגייס פרי-סיד?
- צוות חזק עם הבנה עמוקה בעולם הבעיה.
- בעיה כואבת מאוד עבור לקוחות פוטנציאליים.
- כיוון ראשוני לפתרון.
- מצגת (או נושן - אין על נושן!).
כמה דברים שלא צריך כדי לגייס פרי-סיד:
- שותף טכנולוגי. בעיניי, אפשר להקים חברות מעולות גם בלי שותף טכנולוגי בצוות המייסד. אפשר להשתמש בפרי-סיד כדי לגייס את האנשים הנכונים אחרי הסיבוב.
- מוצר. אנחנו יודעים שצריך עוד זמן כדי לתכנן ולבנות את המוצר, וזה בסדר!
- קשרים. אפשר פשוט לפנות למשקיעים במייל ישירות, לא צריך חיבור חם.
והכי, הכי חשוב - לא צריך ודאות. זה אף פעם לא מוקדם מדי לדבר על סבב פרי-סיד. באמת.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מאיפה אפשר לקבל מענקים ממשלתיים והאם זה כדאי?
בלוג
7 דק'
04/2025
איך עושים אידיאיישן וולידציה - סיכום סדנה
פודקאסט
7 דק'
04/2025
בקצרה - איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
תהליך גיוס ההון לסטארטאפים צעירים הוא מטבעו תהליך מורכב, תובעני, ולעיתים גם מתסכל. בעידן שבו כלי AI הופכים לחכמים ונגישים יותר, יזמים יכולים להיעזר בהם כדי לייעל את הפנייה למשקיעים, ממחקר שוק וניתוח פרסונות משקיעים, דרך כתיבת מצגות ומיילים מותאמים אישית, ועד סימולציה של שאלות מראיונות השקעה. אבל לצד כל ההזדמנויות, חשוב לזכור: משקיעים מזהים …
מה זה פרה-סיד ולמי זה מתאים? לקריאה »
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup