אופיר שחף,
Managing Partner, eHealth Ventures
איך להצליח לגייס הון ב-2025?
2025-02-23
•
4 דקות קריאה
קרנות ההון סיכון משנות את המיקוד שלהן ועל היזמים והיזמות לבצע התאמות בתהליכי הגיוס שלהם
על רקע המשבר הכלכלי המקומי והגלובלי ואתגרי צמיחה של שוקי ההייטק, קרנות הון סיכון רבות סלקטיביות יותר בביצוע השקעות חדשות ומפנות משאבים והשקעות בהתאם לתחומי המיקוד הספציפיים של הקרן לפי פרמטרים כמו תחום טכנולוגי, השלב בו נמצאת החברה, גודל הגיוס ותנאיו ועוד.
עפ"י מחקרים* שפורסמו בחודשים האחרונים ניתן לראות כי משנת 2022 ועד 2024 הן היקף ההשקעות ראשונות של קרנות ההון סיכון והן היקף השקעות ההמשך בחברות, נמצא בירידה שנה אחר שנה. בשנת 2022 ביצעו הקרנות השקעות ראשונות בחברות בהיקף של 1.7 מיליארד דולר והשקעות המשך בהיקף של 2.6 מיליארד דולר ואילו ב-2023 ההשקעות צנחו דרמטית להיקף של 0.5 מיליארד דולר (השקעות ראשונות) ו-0.7 מיליארד דולר (השקעות המשך). הנתונים של שנת 2024 מעידים על המשך הצלילה. כמו כן הקרנות מציגות ירידה בהיקף הגיוסים שלהן - בשנת 2022 ביצעו הקרנות הישראליות 62 גיוסים בהיקף של קרוב ל-6 מיליארד דולר. בשנת 2023 צנח ההיקף ל-27 גיוסים בהיקף של 1.6 מיליארד דולר ושנת 2024 הסתיימה עם כ-20 גיוסים בהיקף של כ-1.1 מיליארד דולר. זו אחת הסיבות המרכזיות לכך שקרנות ההון סיכון מבקשות לשמר Dry Powder (הון פנוי להשקעות אחרי ניכוי הוצאות תפעוליות) ולנתב אותו לתמיכה בחברות בפורטפוליו בהן כבר השקיעו ואשר מתקשות לגייס מימון.
מציאות זו מאתגרת יזמים ויזמיות ברמה שטרם הכירו ומקשה עליהם עוד יותר לגייס הון, במיוחד בשלבים המוקדמים יותר. זאת נוסף על אתגרים וחסמים שאופיינים לשווקים ורטיקליים שונים, לדוגמא, תעשיית הבריאות הדיגיטלית, שהינה חדשה באופן יחסי, ועדיין מתמודדת עם אתגרי רגולציה מורכבים והטמעה במערכות הבריאות והביטוח בארץ ובחו"ל, לצד מחסור במודלים עסקיים מוכחים.
לאור האתגרים הנוכחיים שעימם הקרנות מתמודדות והשינויים במיקוד ההשקעות, יזמים ויזמות חייבים להתאים את גישתם לגיוס הון. כך ניתן להגדיל את סיכויי ההצלחה בגיוס הון:
הצגת יכולת המסחור של הפתרון
אם עד לאחרונה מהלך Due Diligence של משקיעים מוסדיים (קרן הון סיכון, Private Equity) בחברה בשלב מתקדם יותר (Seed או מאוחר יותר) התמקד בהוכחות הטכנולוגיות והקליניות, למשל בתעשיית הבריאות הדיגיטלית, השאלות התמקדו באופי הבעיה הרפואית שהמוצר מנסה לפתור? איך היא מטופלת כיום? מה הבעיות שיש בטיפול הנוכחי (Pain Points)? איך הוכחה היעילות הקלינית של המוצר (Validation)? ועוד.
כיום מתמקד ה-Due Diligence במגוון של שאלות בעלות אופי מסחרי יותר כמו:
- כמה זמן נדרש להשלמת תהליך הפיתוח, תהליך קבלת האישורים הרגולטוריים והחדירה לשוק?
- מה קצב שריפה המזומנים של החברה (Burn Rate) ולכמה זמן יספיק הגיוס הנוכחי?
- למי יש אינטרס להכניס את המוצר החדש ל"סל המוצרים" שלו - האם זו מערכת בריאות, ארגון ביטוח, רופא עצמאי?
- איזה מוצר יוחלף / יהפוך למיותר / יהיה יקר מדי בעקבות הכנסת המוצר החדש?
- מה הוא מנגנון התשלומים סביב המוצר - האם הוא מתבסס על תשלום פרטי, על שיפוי ביטוחי חלקי או מלא, ותוך כמה זמן מתקבל אישור לשיפוי כזה (Reimbursement Code – CPT)?
כמובן ששאלות אלה מתחדדות ונדרשות יותר ככל שהחברה מתקדמת יותר ומתקרבת לשלב המסחור (Commercial Phase) והן פחות רלוונטיות לחברות בשלבים מוקדמים יותר של מחקר ופיתוח ראשוני של המוצר והוכחת יעילותו.
בחינת קצב שריפת המזומנים - Burn Rate
בתקופה זו המשקיעים מתמקדים לא רק בגיוס הנוכחי אלא גם בגיוס הבא שהחברה מתכננת. הקריטריונים שנבחנים כוללים התייחסות לכמה זמן יספיק ההון המגויס כעת בהינתן ה-Burn Rate של החברה. יתרה מזו – האם ההון שגויס יספיק עד להשלמת ההישג המשמעותי הבא של החברה למשל בהתייחסות לפיתוח, ביצוע ניסוי קליני, חתימה על הסכם מסחרי משמעותי. זאת כדי להיות אטרקטיבי, מספיק ולאפשר גם את הגיוס הבא (Fundable Milestone). אלה נתונים קריטיים המשפיעים על גודל הגיוס והמרחק בין גיוסי הון.
התאמה לתחום ההשקעות של הקרן
חשוב שהיזם או היזמת יכירו בכך שמשקיעים שונים מתמקדים בתחומים ושלבי השקעות שונים. לכן, עליהם להתאים את החברה והתכנים שבמצגת (Pitch) למשקיעים הרלוונטיים עבורם, כדי להגדיל את סיכויי ההתאמה וההצלחה לגייס הון. בדיוק כמו בחנות גלידה – לא נציע וניל למי שמעדיף שוקולד.
לכן, גם היזמ/ת צריכים לבצע Due Diligence על המשקיעים אותם הם עתידים לפגוש. אפשר למצוא מידע רב באתרים של הקרנות, ובמאגרי מידע כדוגמת Finder של Start Up Nation Central, IVC ועוד. חשוב למצוא פרטים רבים על הקרנות השונות כמו תחומי התמקדות טכנולוגיים, כמות ההשקעות שביצעו בשנה האחרונה, השלב בו הקרן נמצאת (קרנות שסיימו את ה Dry Powder ועסוקות בגיוס קרן חדשה - סביר שלא יבצעו השקעות חדשות), ובעיקר - מה השלב של החברות אותן מחפשת הקרן ומה ה Check Size שהיא נוהגת להציע. מידע זה יאפשר ליזם וליזמת להתמקד בקרנות שמתאימות יותר לסטארט-אפ שעבורו מגייסים הון.
אמנם, סטארטאפים, במיוחד בשלבים מוקדמים, נתפסים בדרך כלל כצד החלש במשוואת הכוחות משקיעים-יזמים מעצם העובדה שהם הצד המבקש. בנוסף, המצב המאקרו אקונומי והמקומי מעצים תחושה זאת. אבל, יזמים ויזמות מוכשרים, מוכשרות וחדורי מוטיבציה ימצאו את הדרך להתגבר על אתגרים אלו. אם במסגרת ה-Due Diligence שלהם יצליחו לאתר קרן שדפוסי הפעולה וההתמחויות שלה מתאימים לסטארט-אפ שלהם, יצליחו להוריד חסמים ויתקרבו למימוש הגיוסים שלהם במהירות רבה יותר מכפי שהם משערים.
*(הנתונים ממחקר לסיכום 2024 של IVC, KPMG, גורניצקי ושות')
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
פודקאסט
45 דק'
02/2025
293: בוטסטראפ מיינדסט - לבנות סטארטאפ בלי לגייס כסף (יוני אלבז, Loox)
אנחנו מדברים על איך חברה יכולה לגדול בלי תקציבי ענק – מהבחירה בשרתים זולים יותר, דרך יצירת מוצר שגדל בלי להגדיל הוצאות, ועד לבניית מנועי צמיחה אורגניים ששומרים על החברה רווחית.
בלוג
5 דק'
02/2025
איפה הסיכון בהון סיכון?
בלוג
4 דק'
02/2025
איך להצליח לגייס הון ב-2025?
בלוג
4 דק'
02/2025
דילמת השנה השנייה: בין גז לברקס
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
בנקאות אמריקאית לחברות ישראליות – איך לא ללכת לאיבוד
וידאו
02/2025
איך משקיעים אמריקאים רואים השקעות בטכנולוגיות AI?
בלוג
5 דק'
02/2025
זהות מותגית מדויקת ככלי ליצירת עניין ואמון בתהליכי גיוס
בלוג
4 דק'
02/2025
עיצוב של מצגת משקיעים - no drama
בלוג
4 דק'
02/2025
איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
פודקאסט
08 דק'
01/2025
על המודל הפיננסי שיעזור לכם בגיוס כסף (אודיו-בלוג)
בבלוג השבוע, טלאור זקש, מייסד ושותף מנהל eHealth Ventures, מדבר על הסיבה המרכזית לתפיסתו שיזמים מקבלים תשובה שלילית על השקעה: מודל פיננסי חלש. מודל פיננסי כולל את כל התחזיות לגבי הפעילות הפיננסית של החברה, הגדרת שווקים וסגמנטים של לקוחות, תמחיר, תחזית הכנסות, תחזית הוצאות, תזרים מזומנים, צורך בהשקעות ועוד. למעשה, המודל העסקי הוא תמצית התכנית …
איך להצליח לגייס הון ב-2025? לקריאה »
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup