דניס נרוש,
Director of AI, Elementor
מעבר לאג'ייל: הטקסים של צוותי פיתוח מנצחים
2024-09-29
•
5 דקות קריאה
מתודולוגיית האג'ייל היא אבן הפינה של צוותי פיתוח רבים בסביבת הטכנולוגיה המהירה של ימינו. רובנו מכירים את סקראם וקנבן, ואנו מקפידים על הטקסים שלהם, מהסטנד-אפ היומי ועד הרטרוספקטיבה של הספרינט (מה המתודולוגיה המועדפת עליי? התשובה נמצאת כאן).
עם זאת, כפי שכל מנהל פיתוח מנוסה יגיד לכם, אג'ייל לבדו אינו מספיק כדי לבנות צוות חזק או מוצר מנצח.
לאורך הקריירה שלי, פיתחתי מספר טקסים משלימים שהוכחו כחיוניים ביצירת צוות חזק ומלוכד יותר וכתוצאה מך - מוצר מצליח יותר. אני רוצה לשתף אתכם ב-4 מהם.
#1 "Numberzz": קבלת החלטות מבוססות מספרים ולא דעות
קהל יעד: צוות הפיתוח, מנהל המוצר, עיצוב, שיווק, אנשי ביזנס.
מדי חודש, הצוות שלי מתכנס לפגישת "נאמברז", מפגש ייעודי למעקב אחר הנתונים, היעדים והמדדים המרכזיים שלנו. לעתים קרובות, חברי צוות לא מודעים מספיק לגבי מה הם יעדי הצוות ומהם המדדים החשובים (kpis), מה שמוביל לחוסר הקשר ולעתים אפילו למוטיבציה נמוכה. לכן, אני מאמין שפגישה כזו היא הכרחית לכל צוות. בנוסף להקשר, היא יוצרת אחריות משותפת של כל הצוות המורחב למעקב אחר המספרים והמדדים שלהם.
מפגש זה משרת מספר מטרות:
- סקירת מדדים: אנו סוקרים את הסטטיסטיקות של החודש הקודם, כולל ה-KPI המובילים שלנו, מדדי משתמשים ומדדי שימוש חשובים. אנחנו בודקים מה השתנה ודנים לגבי הסיבות לירידות והעליות.
- דיון פתוח: לאחר הצגת הנתונים, הבמה פתוחה לדיון. חברי הצוות יכולים להציע מדדים נוספים שכדאי שנעקוב אחריהם ולהציע רעיונות לשיפור המדדים שלנו. גישה שיתופית זו מבטיחה שכולם מיושרים ותורמים באופן פעיל להצלחת המוצר.
- תובנות: על ידי יצירת במה שבה מעודדים רעיונות ושייח פתוח, אנו מאפשרים לגלות דרכים חדשניות להשגת תוצאות טובות יותר. טקס זה שומר על כולם מעודכנים ומעצים את הצוות המורחב לקחת אחריות ובעלות על היעדים שלנו.
- מעקב אחר משימות: הרעיונות שעולים במהלך הפגישה מומרים למשימות לביצוע שהצוות אחראי להשלים. בפגישה הבאה, אנו סוקרים משימות אלה כדי להבטיח המשכיות ואת האפקטיביות של תהליך החשיבה שלנו.
#2 "Monthly Ideation": רעיונות טובים יכולים להגיע מכולם
קהל יעד: צוות הפיתוח, מנהל המוצר, עיצוב, שיווק, אנשי ביזנס.
חדשנות אינה מתרחשת בבידוד; היא משגשגת בסביבה שיתופית. פגישה חודשית זו היא פלטפורמה בה חברי הצוות מעודדים להציע רעיונות למוצר, לאסטרטגיית השיווק שלנו, חבילות מחירים וכו׳. לכולם יש רעיונות, פגישה זאת מאפשרת לכולם להביע את דעתם ולקחת חלק פעיל בתרומה למפת הדרכים של המוצר. כך נוצרת מוטיבציה גבוהה והאחריות של כל חברי הצוות להצלחת המוצר.
כך אנחנו עושים זאת:
- מרחב בטוח לרעיונות: כל אחד יכול להציע רעיון. אנו מאמינים בעיקרון "אין שאלות/רעיונות טיפשיים". כל הרעיונות מוערכים, גם אם הם לא מתקבלים מיד או אף פעם. זאת גם הזדמנות מעולה לתת תשובות שיעזרו לכל חברי הצוות להבין את הכיוון והסיבות למהלכים או כיוונים מסויימים.
- תרומות מגוונות (diverse thinking): על ידי שילוב של כל חברי הצוות המורחב בתהליך זה, אנו מנצלים נקודות מבט וניסיון מגוונים מכלל רחבי החברה. שיטה זאת מאפשרת יצירת רעיונות חדשניים שעשויים לא לצוץ בגישה הקלאסית של ״מלמעלה למטה״ ע״י מנהל המוצר בלבד.
- חדשנות מובנית: טקס זה מגרה יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסא שלפעמים עלולה להתפספס בתהליך מסודר של תכנון ספרינט או תכנון רבעוני.
#3 "10X": לפרוץ גבולות טכנולוגיים
קהל יעד: צוות הפיתוח
פגישות ה"10X" שלנו, הנערכות מדי חודשיים, מוקדשות למציאת דרכים לשיפור משמעותי של האפקטיביות והיעילות שלנו. המשימות היומיומיות והתקדמות בפיתוח המוצר יכולות לעתים קרובות להאפיל על הצורך בהתקדמות טכנולוגית. בדומה לרעיונות עבור המוצר, חיוני לספק מרחב בו מהנדסים יכולים לחלום בגדול ולהציע רעיונות שאפתניים שמניעים אותנו קדימה.
מפגשים אלה חיוניים לדחיפת הגבולות והעלאת הרף:
- התקדמויות טכנולוגיות: אנו דנים ומיישמים פרויקטים כמו הטמעת מערך ניטור והתראות, שימוש ב-open telemetry, ואימוץ כלים לניהול feature flags ובדיקות A/B.
- שיפורי יעילות: אנו מכסים נושאים כמו הגדרת סטנדרטים ל-Pull Requests ושיטות עבודה מומלצות אחרות לשיפור זרימת העבודה, Developer Experience והפרודוקטיביות שלנו.
- שחרור מחסומי מוצר: קדמה טכנולוגית יכולה לעתים קרובות לשחרר מחסומי מוצר, מה שמאפשר לנו לפתח יכולות נדרשות שלא יכלנו או נמנענו לפני כן.
- יעדים שאפתניים: על ידי הצבת יעדים שאפתניים (למשל, לפרוס קוד פי 10 מהר יותר), אנו מאתגרים את עצמנו לחשוב בגדול ולשאוף לשיפורים משמעותיים, מטפחים תרבות של צמיחה ומצוינות מתמשכת.
#4 "Monthly Stakeholders Meeting": יישור קו של כולם
קהל יעד: ראש צוות פיתוח, מנהל המוצר, עיצוב, שיווק ואנשי ביזנס כולל מנהלים בכירים (סמנכ"לים).
תקשורת ויישור קו עם בעלי עניין ומקבלי החלטולת הם חיוניים להצלחת כל צוות פיתוח. פגישת "בעלי העניין" החודשית שלנו מבטיחה שמנהלים ובעלי עניין רלוונטיים מהחברה מיושרים. בעוד שמוצר ופיתוח לרוב מיושרים מתוקף עבודה מאוד צמודה, בעלי עניין חשובים אחרים כמו שיווק, מכירות ותמיכת לקוחות עשויים לא להיות חלק מכל הטקסים השבועיים ולעתים עלולים להיות מחוץ ללופ. לבעלי עניין שונים עשויות להיות תוכניות שונות שללא דיון מובנה, עלולים להפתיע את הצוות ולשנות תוכניות באופן בלתי צפוי (קמפיין דחוף שחייב לעלות מחר ואף אחד לא שמע עליו לפני כן). כאשר כולם מיושרים ומודעים למה שנעשה ולמה שכל צד מתכוון להשיג, התוכנית הופכת למדויקת יותר, עם פחות הפתעות.
- עדכוני התקדמות: אנו מספקים עדכונים על ההתקדמות שלנו ודנים בתוכניות הנוכחיות והעתידיות של כל בעלי העניין.
- פתרון קונפליקטים: פגישה זו משמשת כפלטפורמה להעלאת דעות או עדיפויות מנוגדות. על ידי התמודדות עם בעיות אלה בפתיחות, אנו שואפים להגיע להסכמה ולהבטיח שכולם מיושרים.
- יישור קו אסטרטגי: זה מקום לדיונים אסטרטגיים, המבטיח שמאמצי הפיתוח שלנו מתואמים עם היעדים העסקיים הרחבים יותר של החברה.
- תקשורת מכלילה: על ידי הכללת שיווק, מכירות, תמיכת לקוחות וכל בעלי העניין הרלוונטיים בדיונים אלה, אנו שומרים על כל המחלקות מעודכנות ומיושרות ומונעים ניתוקים.
- הפתעות מינימליות: עם דיונים מובנים, אנו יכולים לצפות ולשלב את המטרות השונות של כל בעלי העניין, מה שמפחית את הסבירות לשינויים בלתי צפויים והפתעות.
איך מתחילים?
- ראשית, דברו על הרעיונות האלה עם הצוות שלכם. אתם יכולים לעשות זאת במהלך פגישות ה-1:1 השבועיות שלכם או להעלות אותם כנושאים לדיון במהלך פגישת הרטרו שלכם (הנה מאמר מצוין על רטרוספקטיבה נכונה!). התחילו עם הצורך או הכאב שאתם רוצים לפתור ותדברו כיצד הטקסם האלה עשויים לעזור.
- אני מציע להתחיל שלב שלב, כלומר להתחיל רק עם חלק מהטקסים בבת אחת. תתמקדו באחד או שניים שפותרים כאב מיידי. התחילו איתם, ואז הוסיפו בהדרגה את הבאים במידת הצורך.
- לאחר מכן, תזמנו אותם ופזרו אותם לאורך החודש. הפכו אותם לחוזרים כך שיהפכו להרגל ולא למופע חד פעמי.
- הוסיפו אג׳נדה לכל פגישה, המסבירה את מטרת הפגישה, למה הקהל צריך לצפות בפגישה, ומה אתם מצפים מהם.
- בואו מוכנים לכל פגישה — אספו את המדדים החשובים, רשמו את הנושאים לדיון, עודדו חברי צוות לדבר במפגשים אלה, וחפשו תמיד לשפר אותם כך שתמיד יביאו ערך.
- בונוס: הנה דרך מצוינת להבטיח שהרעיונות והיוזמות השונות שעולות מעוקבות ובסופו של דבר מושלמות.
לסיכום
בעוד שאג'ייל מספק בסיס איתן, מצאתי שטקסים נוספים כמו "numberzz", "Monthly ideation", "10X", ו-"stakeholders" הם חיוניים לטיפוח צוות פיתוח בעל ביצועים גבוהים ומוצר מנצח. טקסים אלה מאפשרים יישור קו, מעודדים וחדשנות ומעצימים את חברי הצוות לתרום באופן פעיל להצלחת המוצר והחברה. שילבתי טקסים אלה בכל חברה בה עבדתי; הם תמיד הביאו ערך עצום לי ולצוותים שלי.
מהם הטקסים והפגישות שעוזרות לכם ולצוותים שלכם? כתבו בתגובות 🙏🏼💬
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
9 דק'
03/2025
ללמוד מטעויות: 5 אתגרים ושיעורים בצוותי פיתוח
אנחנו מדברים על שיעורים חשובים שלמדנו: מבחירות טכנולוגיות, דרך דילמות של Outsource מול פיתוח פנימי, ועד מבנה הצוותים, גיוס מפתחים ודוקומנטציה.
פודקאסט
25 דק'
01/2025
289: דרך של סטארטאפ בניו-יורק - להעביר את החיים למקום חדש (ניר לזניק, Sedric)
בפרק אנחנו צוללים אל המסע האישי והמקצועי של ניר לזניק, מייסד ומנכ"ל חברת Sedric, שעבר לניו יורק כדי לקדם את פעילות החברה בשוק האמריקאי.
פודקאסט
9 דק'
01/2025
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח (אודיו-בלוג)
אנחנו מדברים על פעולות דרכים שמנהלי פיתוח יכולים להתחיל לייצר ערך כבר בשבועות הראשונים שלהם בתפקיד.
פודקאסט
35 דק'
01/2025
287: סטארטאפים בניו-יורק - איך התחלנו בשוק האמריקאי? (יותם כהן)
אנחנו מדברים על המעבר מישראל לניו יורק, על הבחירה להתקרב לשוק האמריקאי ועל האתגרים שבניהול חברה בשני צדי האוקיינוס.
בלוג
4 דק'
12/2024
איך להטמיע נגישות בפיתוח שלכם?
בלוג
3 דק'
12/2024
כולנו רוצים עובדים מלאי תשוקה לעשייה. איך גורמים לזה לקרות?
פודקאסט
9 דק'
12/2024
מעבר לאג'ייל: הטקסים של צוותי פיתוח מנצחים (אודיו-בלוג)
הבלוגים שהכי אהבתם באתר שלנו בגרסה מוקלטת. דניס נרוש, Director of AI ב-Elementor, משתף ב-4 טקסים שימושיים שפיתח לאורך הקריירה שלו ויכולים לעזור לכם לבנות צוות חזק ומוצר מנצח.
פודקאסט
34 דק'
11/2024
278: לתכנן את השנה הבאה - מדריך מקוצר לכתיבת תוכנית OKR
אנחנו מדברים על איך כותבים תוכנית OKR לתרגום אסטרטגיה לתוכנית פעולה באופן נכון ואפקטיבי.
בלוג
5 דק'
11/2024
איך לנהל ביצועים בסטארטאפים וחברות בצמיחה
פודקאסט
46 דק'
11/2024
277: המסע לעבר ה-OKR: המתודולוגיה שעזרה לנו ליצור פוקוס ושפה משותפת (שירן נאווי ויוליה פרגו)
אנחנו מדברים על המסע המתמשך של עבודה עם OKR, האתגרים בהטמעת תוכנית אסטרטגית חדשה בארגון, ועל איך שומרים על גמישות בתהליך.
בלוג
4 דק'
10/2024
האקתון כזרז לחדשנות: איך יצירתיות וגיבוש צוותי מובילים לפיתוח מוצר מהפכני
בלוג
5 דק'
10/2024
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup