אביב קוטק,
Engineering Team Lead, Semperis
מתודולוגיה לקליטה מהירה של עובדי פיתוח
2024-07-31
•
5 דקות קריאה
כל חברה מתמודדת עם העלות של קליטת עובדים חדשים, עובדי פיתוח חדשים מבלים חודשים עד שהם נותנים ערך אמיתי. הם מסיימים עבודה לאט יותר מעובדים קיימים, נזקקים לתמיכה, ל״טריינינג״ ולמידה ואף עושים הרבה טעויות בדרך. במקרים גרועים יותר, חלקם ״שואבים״ את המשאבים הקיימים ואז עוזבים או מפוטרים בגלל שלא הצליחו להיות אפקטיבים בזמן הנדרש.
חלק גדול מהעלות הזו היא באשמתנו. עובדים חדשים לא יודעים אצל מי ״התשובות הנכונות״ ומבזבזים זמן רב בדרך. מערכות העבודה שלנו נועדו בעיקר לשרת את המוצר ואת הביזנס ופחות מרוכזות ב-״דרך״ או ב-״קלות השימוש״.
כיום, קדנציה של מפתח עומדת על בערך כשנתיים וחצי. בעיני, יש משמעות גבוהה לארגון בכניסה מהירה של מפתחים, צמצום ״שאיבת המשאבים״ וקבלת ערך כמה שיותר מהר.
אני מאמין שמפתח חדש צריך לתת ערך אחרי כ-4 שבועות, עם תוכנית קליטה מתוכננת, אינטנסיבית ויעילה.
תחשבו על האלטרנטיבה, בה מפתח נותן ערך אחרי כ-6 חודשים. ישנו הפסד של כחמישה חודשים, שזה כמעט 20% הפסד מתקציב העובד. באסה.
ממוצע קדנציה של מפתחי תוכנה בארה״ב
בעזרת הטיפים הבאים, ניתן יהיה לבנות תוכנית יעילה לקליטת עובדי פיתוח חדשים:
1.קליטת עובד היא 100% אחריות של ראש הצוות: על מנהל הפיתוח להבין שזה אחריותו, לפנות זמן לתהליך ולהיות מושקע בו. לא אנשי הHR ולא מנהל הקבוצה - אחריות מלאה של מנהל הפיתוח.
2. קליטה-מכוונת-משימות: כל התהליך צריך לבוא לידי ביטוי בצורה של משימות. נתחיל מיצירת Story ונקרא לו Onboarding. ב-Jira או בכל כלי אחר. נפתח תתי משימות שיכללו את כל מה שעל העובד החדש לבצע. נעקוב עליהם בדיילי, ונתחייב עליהם כחלק מהספרינט.
3. ״הנדס-און״ ממש מההתחלה: תהליך הקליטה יכיל משימות קוד ומשימות פרודקשן, ממש מההתחלה. נתחיל ב״תרגיל קוד״ ליישור קו על הסטנדרטים והתכנים הטכניים וישר לאחר מכן במשימות פרודקשן.
4. משך זמן האונבורדינג: 4 שבועות. מתוכם שבועיים ללוגיסטיקה, התקנת סביבות ו״תרגיל קוד״. ושבועיים נוספים למשימות פרודקשן. משימות פרודקשן יכולים להיות: באגים קטנים, ריפקטור, תיקוני תשתית ועוד.
5. הזדמנות לזהות ״גיוס חלש״ או "low performers״: גיוסים חלשים קורים תמיד. אל תדחו את זה יותר מידי זמן. נסו לזהות קווים אדומים כבר בהתחלה.
6. הזדמנות לזהות ״חולשות טכניות״ או ״איזורים לשיפור״: לדוגמא, ייתכן שהגיוס מוצלח, אך אין לו שום ידע בסיסי במסדי נתונים. זהו את החולשה וצרו משימות (בזמן הקליטה) לתיקון, לדוגמא: משימת הפרודקשן תכלול כתיבה לדטהבייס וחניכה של מפתח מנוסה.
7. ״יישור קו טקסי״: זה הזמן ללמד וליישר קו בכל הטקסים שהצוות מנהל. הערכות זמנים, technical design, code review ודיילי. המפתח החדש ידווח כל יום בדיילי על ההתקדמות שלו בתהליך הקליטה, יתן הערכות זמנים למשימות הקליטה שלו, וחברי צוות יבצעו לו code review.
8. ״יישור קו טכני״: בתהליך הקליטה המפתח ידחוף קוד כל הזמן. בחלקו לSample repository ובחלקו לפרודקשן. בזמן הזה ניישר קו לקונבנציות ולסטנדרט שיש בצוות ובחברה, ע״י code reivew ו Pair programming.
9. באדי / קונטקסט: נגדיר באדי אחד (מפתח בכיר) שילווה את המועמד החדש. נגדיר שכל שאלה תילך אליו. נרצה לצמצם את ה context switch עבור שאר חברי הצוות וגם עבור המועמד. בנוסף, זוהי הזדמנות לבדוק ולקדם עובדים בעלי ״פוטנציאל ניהולי״.
10. ״הובלה עצמית״: מצופה מהעובד החדש להוביל בעצמו את תהליך הקליטה. הוא אחראי על המשימות ועל ההתקדמות שלו. הוא יעדכן אותנו, ״הכדור אצלו״.
11. חוק ״ברוקס״: לא נכניס את העובד החדש למשימות דחופות בהתחלה. גם אם יש לחץ - זה רק ייצור נזק. ניתן לזה זמן. אפילו חודשיים מהכניסה לתפקיד.
12. הזדמנות להכיר את חברי הצוות, דרך ״סשנים של למידה״: נגדיר לכל חבר צוות משימה תחת הסטורי, בוא עליו ללמד את העובד החדש נושא טכני. לדוגמא: שיעור על הסרביסים של הבקנד. שיעור על הדטהבייסים והסכמות הקיימות. שיעור מחברי הדב-אופס ועוד.
13. סביבת פיתוח לוקאלית: כמה שיותר מהר להרים סביבת עבודה לוקאלית טובה. וודאו שיש לכם מסמך שמפרט בשלבים איך לעשות זאת, ואם לא - זו ההזדמנות לעשות אחד.
14. ״בדיקות שפיות״: ב(11) אמרנו שעל העובד לנהל לבד את כל התהליך. וודאו שהוא בכיוון והכל מתקדם כמו שצריך דרך מפגשים קצרים של 15 דקות (2-3 בשבוע): ״האם אתה צריך עוד זמן איתי״ ? ״האם אתה צריך עוד זמן לבד?״ , ״האם אתה צריך עזרה בנושאים ספציפיים״?.
15. רטרוספקטיב: בסוף התהליך, בצעו תחקיר ולמידה. אספו דאטא לאורך כמה וכמה תהליכים כאלה ותקנו בהתאם. Onboarding זה תהליך איטרטיבי ומותאם אישית לכל ארגון וצוות.
16. תהליך הקליטה הוא דו-כיווני: זוהי הזדמנות להראות לעובד החדש שהוא הגיע למקום רציני ומקצועי. אל תפספסו הזדמנות זו!
אחרי שסקרנו כמה רעיונות לבניית תוכנית קליטה לעובד, עליכם עכשיו לבנות אותה בהתאם לאופי הצוות. תוכנית קליטה של מפתח בקנד תהיה שונה מתוכנית של מפתח פרונט, תוכנית לצוות ״מוצר״ תהיה שונה מתוכנית לצוות ״תשתיות״ אך תשמור על אותם העקרונות.
כלי נוסף שיכול לסייע בבניית תוכנית ספציפית, היא כתיבה של Check Lists ספציפיים לכל תחום. הגדרה מראש (ובצורה איטרטיבית לאחר כמה וכמה קליטות של עובדים), תחסוך זמן רב ותעשה סדר לעובד החדש. לדוגמא: צ׳קליסט ״התקנת כלים לפיתוח בסביבה מקומית״, צ׳קליסט ״לוגיסטי״ (כרטיס סיבוס, מערכת ניהול שעות וכו) יוגדרו מראש ועל העובד החדש לעקוב אחר ביצוע.
ככה זה נראה אצלנו:
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
מחפשים עבודה? מקום העבודה הבא שלכם יכול להיות מקום העבודה הקודם שלכם
פודקאסט
35 דק'
01/2025
287: סטארטאפים בניו-יורק - איך התחלנו בשוק האמריקאי? (יותם כהן)
אנחנו מדברים על המעבר מישראל לניו יורק, על הבחירה להתקרב לשוק האמריקאי ועל האתגרים שבניהול חברה בשני צדי האוקיינוס.
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
וידאו
35 דק'
12/2024
הקמת חברה בחו״ל - השקעה של קרנות במבנה אמריקאי
בסשן נלמד על ההבדלים בהסכם ההשקעה וההשפעה על בדיקת הנאותות (due diligence) של קרנות במבנה ישראלי ואמריקאי
פודקאסט
33 דק'
11/2024
279: איך הצלחתי לעבור לתפקיד שרציתי (אלמוג רוס ורועי סעדון)
אנחנו מדברים על איך להוביל שינוי בקריירה שלנו בתוך הארגון, איך מזהים הזדמנויות לצמיחה וממנפים אותן, ואיך רותמים אחרים למסע שלנו. האזינו לפרק
בלוג
5 דק'
11/2024
איך לנהל ביצועים בסטארטאפים וחברות בצמיחה
בלוג
5 דק'
10/2024
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח
וידאו
54 דק'
10/2024
איך השתמשתי ב-AI כדי למצוא עבודה
איך כלי AI יכול להפוך לגורם מרכזי שמוביל להצלחה בתהליך חיפוש העבודה? בסשן נלמד איך להשתמש ב-ChatGPT כדי לעשות אופטימיזציה לקורות החיים, איך לשדרג את פרופיל הלינקדאין כך שיבליט בדיוק את הכישורים שהמגייסים מחפשים, ואיך להתכונן לראיונות עבודה בצורה כזו, שאפילו השאלות הקשות ביותר יהפכו לנושאים שקל להתמודד איתם. נועה פרבר עובדת בתעשיית ההייטק ב-15 שנה האחרונות בתפקידי אופרציה בשיווק, מכירות ועסקים, ומתמחה בהובלת תהליכי אופטימיזציה ואוטומציה טכנולוגיים. לאחרונה, לאחר חופשת לידה, היא נאלצה לחפש עבודה בתוך מציאות מאתגרת של מלחמה ואתגרים אישיים. בעזרת הידע שלה בתחום האופטימיזציה, היא נעזרה בכלים מבוססי AI כדי לייעל את תהליך חיפוש העבודה שלה. לינקים שימושיים: קובץ הפרומפטים: https://www.noafarber.com/ai-job-search-guide? utm_source=webinar&utm_medium=presentation&utm_campaign=ai_job_search_guide ChatGPT for Beginners: Save time with Microsoft Excel: https://www.coursera.org/projects/chatgpt-for-beginners-save-time-with-microsoft-excel Prompt Engineering for ChatGPT: https://www.coursera.org/learn/prompt-engineering
בלוג
5 דק'
09/2024
מעבר לאג'ייל: הטקסים של צוותי פיתוח מנצחים
בלוג
6 דק'
09/2024
איך צולחים את גיוס העובד הראשון בארה"ב? המדריך המלא
בלוג
4 דק'
09/2024
על שיתוף פעולה בין מנהלים בארגון
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup
אבנר
Principle magician @ Hallucinated jobs
Nice read. I'm missing what I find the most effective means for onboarding, which is a knowledgebase. Being able to refer onboarders to a written texts is useful. Good READMEs and clear, well documented methodologies are irreplaceable, as far as I concern. Separating onboarding from general knowledge sharing is a mistake. An organized knowledge center that documents our systems, processes, and other reoccurring flows proves essential in the team, and especially for new members. Thanks!
דניס נרוש
Director of AI @Elementor
אהבתי מאוד את הפוסט, תודה על השיתוף. אני מתחבר להרבה דברים שכתבת אבל אישית אני מסתכל על הonboaring מזווית קצת שונה: החלוקה ל"לוגיסטיקה" ומשימות production היא מצוינת. לדעתי היא אמורה לקחת פחות מחודש. האידיאל מבחינתי - קוד ראשון בפרודקשיין כבר בשבוע הראשון! יש כאן מספר אלמנטים שבאים לידי ביטוי מבחינתי: 1. לימוד אפקטיבי הוא לימוד שהוא on job training - כלומר לימוד לא בתנאי מעבדה אלא על משימות "אמת", שהן - בפרודקשיין. 2. "לימוד אג'ילי" - בדומה לוואטרפול, קורה שהכשרות גם כן מתחלקות לכל מיני חלקים ועד שמגיעים "לתכלס" מה שלמדת לפני חודשיים כבר לא רלוונטי. אין מה ללמוד לעומק כיצד עובד מונגו אם בחודשיים הקרובים העובד לא יגע במונגו. כנ"ל אין מה לדבר לעומק על כל חלקי המערכת וההיסטוריה שהביא אותנו עד כה אם העובד לא הולך לגעת בכל החלקים במיידי. אני אוהב לחלק את המוצר לאיזורים שונים ואז לוודא שהעובד יגע לאט לאט בכמה שיותר. מה שנקרא fingerprints everywhere 3. אני מאמין להגדיר יחד עם העובד 30-60-90 - כלומר ציפיות שיש לי ממנו בחודש הראשון, השני והשלישי. ציפיות גם ברמת ההשתתפות שלו בדיונים, ברמת הידע והעומק באיזורים שונים, בכמה הוא אמצעי וכו'. ככה שבעצם להכשרה אין באמת תאריך סיום מוגדר אלא זה משהו שמתכנס עם הזמן. העובד מגיע לאיזור חדש במוצר/טכנולוגיה - נפנה אותו לחומרים הרלוונטיים, הרצאות, קיק אוף מסודר ואפילו "באדי" שילווה אותו. עד שזה לא יהיה לכך צורך. כל הזמן הזה אנחנו מדברים על משימות פרודקשיין עם קושי מתגבר (העמקה) ונגיעות באיזורים שונים במערכת (העמקה לרוחב -הרחבה?).
דניאל פבזנר
מפתח תוכנה
נקודות חשובות ביותר, תודה רבה על המאמר!